Bemiddelingsopdracht in gemeente mislukt

Bemiddelingsopdracht in gemeente mislukt

Bemiddelingsopdracht in gemeente mislukt

Print
Putte - Bijna twee maand nadat de onbestuurbaarheid van de gemeente werd vastgesteld, blijkt dat de bemiddelingsopdracht van provinciegouverneur Cathy Berx is mislukt. Het kabinet van bevoegd minister Geert Bourgeois richtte ondertussen een schrijven aan de gemeenteraadsvoorzitter. De raad neemt daarvan kennis op een extra gemeenteraad volgende week zaterdag.
De onbestuurbaarheid van Putte werd op vraag van oppositiepartij Open Vld vastgesteld op de gemeenteraad van 9 mei. Dertien van de vijfentwintig aanwezige raadsleden stemden toen voor de onbestuurbaarheid. De Vier N-VA-fractieleden onthielden zich.

Bij voormalig N-VA-coalitiepartner CD&V stapte begin dit jaar raadslid Rina Van Looy op, enkele maanden later gevolgd door het ontslag van schepen Chris Bosmans. Dit zorgde ervoor dat de CD&V-N-VA-coalitie de facto geen meerderheid meer had. Open Vld werd de grootste partij. Een week na de vaststelling van de onbestuurbaarheid, kondigden Open Vld en N-VA aan een nieuw akkoord te hebben. Vervolgens ging ook CD&V opzoek naar manieren om opnieuw tot een werkbare meerderheid te komen. Rina Van Looy herbevestigde haar steun aan de partij en ook raadslid Marc Jaspers van Groen werd aangesproken. Maar deze oplossing kon N-VA niet overtuigen.

Ondertussen bevestigde het kabinet van provinciegouverneur Cathy Berckx dat de bemiddelingsgesprekken zonder succes afgerond zijn. Het dossier werd neergelegd bij Vlaams Minister van Binnenlands Bestuur Geert Bourgeois (N-VA). "De minister werd op de hoogte gebracht over het feit dat de bemiddelingsopdracht niet het gewenste resultaat opleverde", legt kabinetswoordvoerder Kris Snijkers uit. "Op 2 juli werd een brief verstuurd om de voorzitter van de gemeenteraad in kennis te stellen. Nu ligt de bal in het kamp van de gemeenteraad. Wanneer daar wordt beslist om een nieuw college aan te stellen, moet de huidige burgemeester ontslagen worden door de minister.”

“De gemeenteraad wordt volgende week zaterdag samengeroepen om kennis te nemen van het schrijven van de minister", legt Peter Gysbrechts (Open Vld) uit. "Een tweede agendapunt is de opstart van de procedure tot het aanstellen van een nieuw college. De nieuwe coalitie kan dan werken aan een nieuwe ploeg, die dan zo snel mogelijk van start kan gaan.”

“Het is in het belang van iedereen dat we nu zo snel mogelijk handelen”, reageert Jeroen De Cuyper (N-VA). “De bevolking heeft recht op duidelijkheid, alsook het gemeentepersoneel. Daarom beslisten we om met een derde van de raadleden zelf een zitting samen te roepen. Er zijn nu nog twee gemeenteraden nodig: een voor de kennisname van het schrijven van de minister, de volgende voor de definitieve installatie van een nieuw college.”

Burgemeester Chris De Veuster (CD&V) was vrijdag niet bereikbaar voor commentaar.

KVRO

Foto GVA

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio