"We kunnen het!"

We kunnen het!

"We kunnen het!"

Print
De Rode Duivels kunnen het, Argentinië kloppen op een WK. Op 13 juni 1982 waren ze in Barcelona regerend wereldkampioen en heette Messi Maradona. "En hadden wij minder en zij meer kwaliteit dan nu", reconstrueert Erwin Vandenbergh zijn goal en de 1-0 die de hele wereld verstomde. Daar is 'm... daar is 'm... we doen het vandaag in Brasilia gewoon over!"

Openingsmatch WK '82, 13 juni 1982, Nou Camp, Barcelona. Het is 19.50 uur, in de spelerstunnel zijn de Duivels niet overdreven zenuwachtig, zelfs wereldster Diego Maradona krijgt geen bijzondere aandacht.

Erwin Vandenbergh (55): "In Nou Camp is de spelerstunnel een kapel en we waren ook vrij rustig. We keken rond: tof! We hadden niets te verliezen, moesten onze punten halen tegen El Salvador en Hongarije, vandaag zorgen dat we er niet te veel binnen krijgen, had Guy Thijs nog meegegeven. Maar toen we op het veld kwamen, drong het tot ons door. 100.000 man in het stadion, miljoenen televisiekijkers. Ik dacht: wat is dat... Pas daar kreeg ik Maradona in het oog. Hij permitteerde zich een aparte opwarming, jongleerde wat. Ik dacht: zie die bezig!"

De hele eerste helft houden de Duivels goed stand. Er zijn zelfs kansen voor Vandenbergh, Vandersmissen, Czerniatynski... 'Mama Mia!', roept commentator Rik De Saedeleer. Ook na de rust blijven de Duivels overeind. En dan, in de 62e minuut schalt door alle Vlaamse televisies 'Daar is 'm, daar is 'm... Goal, gooaall... goooaaaalll. .!' "De Saedeleer liet zich helemaal gaan. In de kwalificatiematch tegen Frankrijk, 2-0, was er ook al 'Moet er nog zand zijn...?' Ik hoor nu veel commentatoren De Saedeleer imiteren, maar dat lukt toch minder. Rik maakte mee de goal legendarisch.

Een pass van Luc Millecamps op Vercauteren op links, even over de middenlijn, en Francky gooide de bal voor. Vrij hoog. Ik dacht eerst meteen te koppen, maar zag uit een ooghoek plots doelman Fillol een stap zetten en dan plots stoppen. Dus toch eerst met de borst meegenomen, nog een moeilijke controle en dan met rechts ingeschoten. Dat was 'm. Ik bleef nog vrij rustig, vatte het niet helemaal. Er was ook nog een half uur te spelen. We beseften het niet, van de euforie in België wisten we niets. Als je nu ziet hoe gek iedereen doet..." 5 juli 2014, 18 uur, Brasilia. "Ik wil aan iedereen meegeven: we kunnen het!"

België-Argentinië in het verleden (video)

Lees ook: Lees het volledige interview in uw krant

Frank Buyse

Foto Reporters