"Ik wou eigenlijk geen actrice worden"

Ik wou eigenlijk geen actrice worden

"Ik wou eigenlijk geen actrice worden"

Print
Jacky Lafon is nog niet bekomen van de commotie na haar besluit om uit de VTM-soap Familie te stappen. De tranen lopen haar over de wangen als ze vertelt hoe kwatongen beweren dat VTM blij is van haar af te zijn. "Dat is een leugen. Waarom willen mensen mij zo pijn doen?"

Wanneer we arriveren in het Blankenbergse Kusttheater 't Colisee, waar Lafon deze zomer op de planken staat met haar variétéshow, is de muzikale doorloop bezig. Petra en Luc Steeno repeteren hun nummers, Lafon zingt Bécaud en overloopt met de klankman de overgangen. "Ik kijk uit naar de show, maar mijn longen hangen er zowat uit van de zenuwen, en de voorbije week heeft niet geholpen."

U doelt op uw besluit om te stoppen met Familie?

Jacky Lafon: Ik had nooit gedacht dat het zo'n groot nieuws zou zijn. Aan de ene kant doet het plezier: het betekent dat mijn personage leeft. Maar tegelijk was er die valse noot. Waar halen ze het vandaan dat VTM blij is van me af te zijn en dat ze Familie hoger willen tillen dan het Lafon-niveau? Dat heeft me zo veel pijn gedaan.

Omdat u geen signalen hebt opgevangen dat VTM Zatte Rita wou afvoeren?

Ik heb 23 jaar Rita gespeeld en ze is nog steeds populair. Waarom zou ik weg moeten? Toen dat in de pers verscheen, kreeg ik meteen telefoons van de directie van VTM en van collega's om me te steunen. Dat deed deugd, maar het neemt de pijn niet weg.

Ik snap niet welk plezier mensen erin scheppen om anderen zo te kwetsen. Ik ben de afgelopen week drie kilo afgevallen. Ik realiseer me ook dat ik geen waw-actrice ben. Eigenlijk wou ik helemaal geen actrice worden. Ik wou mensen doen lachen, variété brengen. Maar ik doe mijn best... (veegt tranen van haar wangen) Sorry voor mijn gesnotter, maar ik denk echt dat niemand Rita kan spelen zoals ik. Het is mij op het lijf geschreven.

U stopt omdat u de files beu bent, zei u. Is dat dan de enige reden?

Het is een heel belangrijke. Ik moet óf van Deurne óf van Oostende komen en al om 7u 's morgens in de schmink zitten in de studio van Boortmeerbeek. Dat betekent om 4.30u of 5u opstaan en dan de stress van de files trotseren. Pas op, ik heb daarvoor gekozen. Nogal wat Familie- collega's hebben kinderen, dus stelde ik voor als eerste in de schminkstoel te gaan. Daardoor maak ik wel ontzettend lange dagen en kom ik compleet over mijn toeren in de studio aan.

Ik ben al geen grote held als bestuurder en als mensen dan nog hun raam laten zakken en roepen 'Het is niet omdat je op tv komt, dat je je meer kunt permitteren', dan krijg ik hartkloppingen en migraine. Bovendien ben ik ondertussen ook de oudste in Familie. Er zijn veel nieuwe acteurs bijgekomen. Lieve collega's, hoor, maar soms zie ik op de set mensen passeren van wie ik niet eens weet of het acteurs zijn dan wel werklieden van de studio.

Ik ben mijn VTM-familie kwijt, maar ik doe mijn job op zich nog doodgraag. Maar ik wil van die tgv af en op het ritme van een boemeltreintje leven. Ik wil graag honderd jaar worden, hé."

Jo De Ruyck

Foto Simon Mouton

Nu in het nieuws