Souschef Fleur de Lin dingt naar titel 'Eerste Kok van België'

Souschef Fleur de Lin dingt naar titel 'Eerste Kok van België'

Souschef Fleur de Lin dingt naar titel 'Eerste Kok van België'

Print
Zele - Wim Van Hecke, souschef in Zeels toprestaurant Fleur de Lin, stoot door naar de finale van 'Eerste Kok van België 2015'. Chef-eigenaar Lode De Roover won de felbegeerde titel in 2011.

De Gastronomische Club Prosper Montagné organiseert jaarlijks een wedstrijd waarbij de club op zoek gaat naar de eerste kok van het land. De kandidaten krijgen dezelfde reeks basisingrediënten voorgeschoteld die ze op een vernieuwende manier moeten verwerken. De wedstrijd wil zo jonge chefs promoten.

"Lode heeft me aangespoord om deel te nemen", zegt Zelenaar Wim Van Hecke (22). "De finale is een uitdaging. Het recept moet nog verfijnd worden. Met tips van Lode kunnen we het helemaal af maken." De jonge kok wil gewoon zijn ding doen. "Ieder bordje is een eindexamen. Om mij degelijk voor te bereiden, zullen we het recept wel tien keer klaarmaken. Dat doen we in wedstrijdstijl. Je staat daar onder het oog van camera's, tijdsdruk, topchefs staan op uw handen te kijken. Tussendoor moet je moeilijke vragen van journalisten beantwoorden en in een ruimte verderop zit een degustatiejury."

"Stress is een niet te onderschatten factor", weet Lode De Roover uit ervaring. "Gelukkig is een goede organisatie het sterkste punt van Wim." Bovendien staat Van Hecke er niet alleen voor. Commis Pieter De Witte (22) volgt de souschef in zijn zog en zal alle bevelen blindelings opvolgen.

Wim Van Hecke bruist van ambitie maar bij eventuele titelwinst heeft hij geen wilde plannen. "Ik wil hier nog niet weg. Een Eerste Kok weet niet alles. Laat mij hier maar rustig rijpen."

Tekst en foto: Johan Picqueur

OP DE FOTO: Commis Pieter De Witte, souschef Wim Van Hecke en chef Lode De Roover trainen om de titel voor Van Hecke binnen te rijven

Lees meer in de Gazet van Antwerpen, editie Waas en Dender op zaterdag 5 juli 2014

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio