Samen staan we sterker

Print
Echt hartelijk of ongedwongen was de sfeer vrijdag niet op het Antwerpse Schoon Verdiep, waar het stadsbestuur van Rotterdam op bezoek kwam om twee nieuwe samenwerkingsakkoorden tussen de beide steden te ondertekenen. Het leek wel alsof Ahmed Aboutaleb, de eerste burgemeester van Marokkaanse origine in Nederland, het helemaal niet prettig vond om als socialist te moeten verbroederen met de conservatieve Vlaams-nationalist Bart De Wever.

Maar misschien was onze indruk wel fout. Nederlandse politici gedragen zich nu eenmaal altijd wat stijver en formeler dan hun Vlaamse tegenhangers. En misschien heeft het achteraf wel dijenkletsers geregend, nadat het journaille het statige stadhuis had verlaten.

Vrienden voor het leven zullen De Wever en Aboutaleb wellicht niet worden, maar dat hoeft ook niet. Het belangrijkste is dat de beide burgemeesters ervan doordrongen zijn dat samenwerking op allerlei domeinen voor beide steden een goede zaak is. Sinds 2008 was die samenwerking er al op cultureel vlak. Nu is afgesproken dat er ook afspraken komen over onder meer veiligheid, citymarketing en stadsontwikkeling.

De allerbelangrijkste raakvlakken tussen Antwerpen en Rotterdam situeren zich op het economische vlak. De grootste havens van West-Europa kunnen elkaar als concurrenten naar het leven staan, maar dat is verspilde energie. Veel beter is om de delta van Schelde en Rijn aan de rest van de wereld te presenteren als één enorme toegangspoort tot Europa, die incontournable is voor het internationale scheepvaartverkeer. Dat kan leiden tot nieuwe opportuniteiten in plaats van tot jarenlange koude oorlogen zoals die over de verdieping van de Schelde en over de Ijzeren Rijn.

Daarnaast kunnen Antwerpen en Rotterdam ook veel van elkaar leren. Bart De Wever zegt dat hij voor zijn fameuze oorlog tegen drugs inspiratie heeft gevonden in Rotterdam. Ahmed Aboutaleb is dan weer onder de indruk van de goed gestructureerde Antwerpse haven, die model kan staan voor de verdere uitbouw van Rotterdam.

Maar eerst staat ons woensdag hopelijk nog een ouderwetse België-Holland te wachten. Om De Wever te citeren: “Dat de besten mogen winnen. En ten zuiden van Zundert weet iedereen wie dat zijn.”

.

Nu in het nieuws