Mechels brandweerkorps werft twintig man aan

Mechels brandweerkorps werft twintig man aan

Mechels brandweerkorps werft twintig man aan

Print
Mechelen - De brandweer van Mechelen moet vanaf 2015 opnieuw meer dan honderd manschappen tellen. De stad start selecties om twintig beroepsmensen aan te werven. Die moeten de invoering van een 38-urenwerk compenseren.

De ruim tachtig beroepsbrandweermannen werken in een wachtsysteem van 24 uur. Vroeger presteerden ze hun diensten in een 56-urenweek, maar dat is tegen de Europese regelgeving. Begin dit jaar werd reeds een werkweek van 48 uur ingevoerd en vanaf 1 januari 2015 dus eentje van 38 uur, zoals wettelijk voorgeschreven is.

Om dat mogelijk te maken, waren er voor de stad twee opties: het huidige personeel meer betalen of extra brandweermensen aanwerven. "Voor elk uur dat wij een brandweerman na zijn 38-urenweek inzetten, zouden wij hem overuren moeten betalen. Dat kost meer dan twintig mensen aanwerven", zegt kapitein Philippe Maudens van de Mechelse brandweer.

Volgens burgemeester Bart Somers (Open Vld) is de uitbreiding van het korps financieel geen onoverkomelijke zaak voor de stad. "De extra kosten die de brandweerhervorming met zich meebrengt, worden namelijk gedragen door de federale overheid. Vanaf volgend jaar is er geen brandweer van Mechelen meer, maar een zone Rivierenland", stelt Somers.

SVH
Archieffoto Dirk Vertommen

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio