6 op de 10 studenten denken dat hiv verspreid wordt via muggen

Het is maar pover gesteld met de kennis bij studenten over seksueel overdraagbare aandoeningen (soa's) en het hiv-virus, dat aids verspreidt. Dat blijkt uit onderzoek aan de universiteiten van Hasselt en Gent. Studenten met (meer) seksuele ervaring scoren wel beter inzake kennis over soa's en hiv.

fvranckx

Sophie Degroote legde voor haar doctoraatsonderzoek aan 450 studenten 59 stellingen voor. Er zijn heel wat misvattingen, zo bleek. Zo denkt zes op de tien studenten dat hiv verspreid wordt via muggen.

Een op de vijf ondervraagden denkt dat antibioticagebruik bescherming kan bieden tegen hiv-besmetting. En twee derde van de deelnemers wist niet dat hiv ook kan overgedragen worden via borstvoeding.

Preventie

Het merendeel van de studenten was zich wel bewust van het risico op hiv-overdracht tijdens de zwangerschap en/of bevalling en bij het delen van gebruikte drugsnaalden.

Ook met de kennis over hiv-preventie zit het wel snor: nagenoeg alle ondervraagden wisten dat condoomgebruik wel en zich wassen na onveilige seks niet beschermt tegen hiv.

Seksuele ervaring speelt een rol in de kennis over soa's en hiv. "Studenten die nog geen seksuele betrekkingen hebben gehad, scoorden in de bevraging opvallend lager", zegt Sophie Degroote.

"Studenten die aangaven meer dan vijf sekspartners te hebben gehad of studenten die zich reeds lieten testen op soa's, scoorden het best."

Volgens de doctoraatsstudente heeft dat vooral te maken met het feit dat seksueel ervaren jongeren zich doorgaans beter bewust zijn van de risico's van onveilig vrijen.

Professor Dominique Vandijck, promotor van het doctoraatsonderzoek en verbonden aan de onderzoeksgroep Patiëntveiligheid en Gezondheidseconomie van de Universiteit Hasselt, doet een oproep aan de volgende regering om de inspanningen rond een proactief preventiebeleid door te trekken.

De onderzoekers verwijzen ook naar de succesvolle campagnes van Sensoa, het Vlaams expertisecentrum voor seksuele gezondheid.

Belga, Archieffoto