1 op de 10 vrouwen blijft roken tijdens zwangerschap

Tien procent van de vrouwen blijft roken tijdens de zwangerschap. Daarnaast lijdt ook 11,3 procent van de zwangere vrouwen aan obesitas. Dat blijkt uit het jaarverslag 2013 van het Studiecentrum voor Perinatale Epidemologie (SPE) dat Belga kon inkijken.

mceulemans

Professor en gynaecoloog Hendrik Cammu waarschuwt voor die cijfers. "Dat betekent dat 7.000 Vlaamse moeders blijven roken tijdens de zwangerschap. Evenveel moeders zijn obees. De gezondheidsrisico's daarvan voor de kinderen zijn niet te onderschatten", aldus Cammu.

Minder geboortes

Vorig jaar zijn in Vlaanderen 67.424 baby's geboren. Dat zijn er bijna 2 procent minder dan in 2012. Het gaat om de derde daling op rij. De daling doet zich voor in alle provincies.

De SPE-cijfers bevestigen ook het recente onderzoek van KU Leuven-demograaf Jan Van Bavel dat Vlaamse vrouwen hun kinderwens uitstellen. De gemiddelde leeftijd waarop moeders voor het eerst bevallen is gestegen naar 28,6 jaar. "Het hoogste peil sinds het begin van onze registratie", staat in het SPE-jaarverslag.

Minder tienermoeders

Uit de cijfers blijkt ook dat het aantal tienermoeders nooit zo laag is geweest (1,4 procent of 910). "Dat is goed, maar het percentage moeders van boven de veertig is intussen wel gestegen naar 2,4 procent. En dat is minder goed", luidt het.

Gynaecoloog Hendrik Cammu hamert echter vooral op de cijfers van het aantal moeders dat blijft roken tijdens de zwangerschap en het aantal zwangere vrouwen dat kampt met obesitas. "Tien procent blijft roken tijdens de zwangerschap. Als je weet dat er altijd sprake is van onderregistratie kan je zeggen dat er jaarlijks minstens 7.000 vrouwen roken tijdens hun zwangerschap. Met alle risico's op sterfte, groeivertraging en stoornissen tot gevolg", aldus Cammu.

Obesitas

Een gelijkaardig aantal vrouwen kampt tijdens de zwangerschap met obesitas. "Ook daar is er een verhoogd risico op onder meer vroeggeboorte en misvormingen. Die kinderen komen gewoon niet gelijk aan de start, maar met 10 meter achterstand. Het is een probleem dat onze aandacht verdient", aldus Cammu.

Het SPE-rapport bevat nog een andere opvallende primeur. Zo ligt het aantal keizersnedes voor het eerst boven de 20 procent. Vlaanderen flirt al jaren met die grens, maar in 2013 werd afgeklokt op 20,3 procent keizersnedes.

Belga, archieffoto