Arco-gedupeerden eisen geld terug via rechter

Een deel van de 800.000 aandeelhouders van Arco, de gewezen financiële poot van het ACW, onderneemt stappen om zijn geld via juridische weg terug te krijgen. Donderdag verklaarde Europa de staatsgaranties voor de terugbetaling van de Arco-coöperanten onwettig.

drombouts

Toen Dexia in 2011 overkop ging, betekende dat de doodsteek voor Arco, de financiële poot van de christelijke werknemersorganisatie ACW die haar kapitaal grotendeels in de bank had belegd. De 800.000 Arco-coöperanten en sociale organisaties speelden in totaal 1,5 miljard euro kwijt. De staatswaarborg die de regering- Leterme uitwerkte om hen te vergoeden, stootte donderdag op een njet van Europa.

Volgens de Europese Commissie zijn de coöperanten geen spaarders, maar wel aandeelhouders die het risico van hun investeringen moeten dragen. Ook al dachten de meesten dat het om een spaarformule ging.

Arcopar Actieteam

Minister Geens wil de beslissing van de Europese Commissie aanvechten bij het Europees Hof in Luxemburg. Maar de gedupeerden die zich hebben verenigd in de organisatie Arcopar Actieteam wachten daar niet op.

“Wij hebben onze voorzorgen genomen”, zegt voorzitter Joost Van Elsuwé. “Op 15 juni zijn de dagvaardingen vertrokken voor een burgerlijke procedure. Met 10.000 gedupeerden plus Deminor (advieskantoor voor aandeelhouders, red.) richten we ons rechtstreeks tot de tussenfiguren van onder meer Belfius Bank (de erfgenaam van Dexia) en de verantwoordelijken van Groep Arco. Oké, dit kan lang duren, maar via de rechter maken we een heel goede kans om onze bedragen volledig terug te krijgen. De Arco-bestuurders hadden een verzekering tegen grove fouten en daar zullen we een beroep op doen.”

PVB, YL

Foto Belga: het gebouw van Arco in Brussel.