"Risico Ebola voor België bijzonder klein"

Het risico van het ebola-virus voor België is bijzonder klein. Dat zegt viroloog Marc Van Ranst donderdag. In de West-Afrikaanse landen Liberia, Guinée en Sierra Leone eiste het uiterst dodelijke virus al ongeveer 470 slachtoffers.

ikerremans

"Ebola is te opvallend om ongemerkt te passeren", zegt Van Ranst. "Iemand die dodelijk ziek is, komt een vliegtuig niet op. Stel dat toch iemand die besmet is met ebola op een vliegtuig raakt, zou het hier direct opgemerkt worden en zou de persoon geïsoleerd worden. Met onze technieken van isolatie zijn secundaire gevallen niet mogelijk."

Ook de kans op besmetting op een vliegtuig zelf is uiterst miniem. "Normaal gezien heb je weinig lichamelijk contact op een vliegtuig. En om besmet te raken, moet je al contact hebben met lichaamsvloeistoffen. Ebola is dan wel een ziekte met een hoge sterfte, maar het is weinig besmettelijk."

De bestrijding van het virus in West-Afrika is dan weer een groter probleem. "Een meer doortastende aanpak zou er nuttig zijn. Vaak zijn er ter plekke professionele en goedbedoelde initiatieven die veel goed doen, maar de internationale actie en krachtdadigheid kan beter."

Volgens Van Ranst is er te lang gewacht om doortastend te werk te gaan omdat er verschillende factoren zijn onderschat. "De uitbraak doet zich voor in landen waar er weinig ervaring is met ebola. In bijvoorbeeld Congo is dat niet het geval en is er een zekere paraatheid. Bovendien is het de eerste keer dat het virus uitbreekt in een hoofdstad. Doordat er uitbraken zijn op verschillende plaatsen is internationale hulp ten slotte moeilijk te coördineren."

Belga Foto AFP