Geens: "EU mag zich enkel uitspreken over staatssteun aan bedrijven"

Minister van Financiën Koen Geens wil naar het Europees Hof stappen tegen het Europese verbod op de huidige Arco-waarborg, weliswaar op voorwaarde dat een grondige analyse van de beslissing hem hetzelfde doet concluderen als een eerste lezing donderdag. Hoe groot het voordeel is dat Arco aan de Belgische staat moet terugbetalen, is nog niet duidelijk.

fvranckx

Wij zijn op zoek naar Arcospaarders die nu hun geld dreigen kwijt te raken. Bent of kent u zo iemand, laat het ons weten via hier@reageren.be. Vergeet uw naam, gemeente en telefoonnummer niet te vermelden.

De Europese Commissie zette donderdag een stevige streep door de bestaande Arco-regeling. De waarborg is volgens de Commissie niet verenigbaar met de Europese markt, bevestigt Geens. "Daarnaast bevat de beslissing op het eerste gezicht een verbod van toekomstige uitbetaling onder de garantieregeling."

Lees ook: EU verwerpt staatswaarborg Arco

Blijkt die eerste lezing ook nadat hij de beslissing "de eerstkomende dagen meer in detail" bestudeerd heeft, dan zal Geens een beroep tot vernietiging instellen voor het Gerecht in Luxemburg.

"Minstens tegen het luik van de beslissing dat het uitbetalingsverbod zou bevatten" wil Geens dus naar de rechter stappen. België blijft immers van oordeel dat de Commissie zich enkel kan uitspreken over staatssteun ten gunste van ondernemingen, dus met name de financiële Arco-vennootschappen.

Concurrentieverstoring

Een verbod voor de vergoeding van de coöperanten-natuurlijke personen kan volgens ons land niet. "Des te meer omdat een dergelijke betalingsstop aan individuele spaarders niet kan bijdragen om de initiële concurrentieverstoring ten voordele van de Arco-vennootschappen ongedaan te maken", aldus de minister. "De staat zal zich bijgevolg niet neerleggen bij een eventueel uitbetalingsverbod aan de coöperanten."

Geens herhaalt tot slot dat een sluitende juridische oplossing "hoog op de agenda moet staan van de regeringsonderhandelingen".

Belga, Archieffoto PN