Belgian Gryffins gaan naar WK zwerkbal in Canada

Belgian Gryffins gaan naar WK zwerkbal in Canada

Belgian Gryffins gaan naar WK zwerkbal in Canada

Print
Trainen doen ze zittend op pvc-buizen, maar op het WK in Canada gebruikt ons nationale zwerkbalteam echte wedstrijdbezems. In tegenstelling tot in de Harry Potterfilms blijven ze met hun voeten aan de grond, maar het gaat er bij momenten wel even hard aan toe als in de Slag om Zweinstein.

Omschrijf het maar als een combinatie van voetbal, rugby, handbal en Harry Potter. Zwerkbal - of quidditch in het Engels - is volgens sommigen alleen voor de tovenaars uit de Harry Potterboeken van J.K. Rowling: iets fictiefs dat niets met echte sport te maken heeft. Maar daar zijn de spelers van de Belgium Gryffins, onze nationale ploeg, het absoluut niet mee eens. Zij hebben zich als echte atleten voorbereid op het wereldkampioenschap zwerkbal, dat op 19 juli in Canada wordt betwist.

De Verenigde Staten zijn de grote favoriet op dat WK. De Rode Duivels hebben de Amerikanen dinsdag uit het WK voetbal in Brazilië gekegeld, maar onze Rode Tovenaars rekenen er niet meteen op om dat over te doen in het zwerkbal. "De VS spelen een niveau hoger", zegt Ruth D'Hoore uit het Oost-Vlaamse Drongen. Met haar zeventien jaar is Ruth een van de jongste spelers van onze nationale ploeg.

"Het gaat er niet altijd even zacht aan toe", zegt ze. "Er bestaat geen buitenspel zoals in het voetbal, maar je kan wel gele of rode kaarten krijgen Je mag je tegenstander fysiek aanvallen, maar niet met je bezem slaan." Bij Harry Potter dragen de spelers een cape en sommigen een toverhoed. "Wij dragen spikes om niet weg te glijden en spelen in een rode sportuitrusting", vertelt Ruth. "Maar onze truitjes zien er wel Belgischer uit dan die van de Rode Duivels: ons logo is een combinatie van de Vlaamse leeuw en de Waalse haan."

Thierry Goeman

Foto's Lieven Van Assche/GVA

MEEST RECENT