Belastingkorting van 850.000 euro voor Sappi

De gemeente Lanaken gaat aan papierproducent Sappi de komende vijf jaar een belastingkorting van in totaal 850.000 euro toekennen. Dat heeft de gemeenteraad maandagavond unaniem beslist. Met de maatregel wil burgemeester Marino Keulen (Open Vld) de tewerkstelling bij de grootste werkgever van de gemeente helpen verzekeren.

fvranckx

De papierfabriek van Sappi in Lanaken maakt moeilijke tijden mee. Het verbruik van papier zit door de digitale revolutie in een dalende lijn. Europa kampt met een overcapaciteit van 2 miljoen ton. Tien jaar geleden telde Sappi Lanaken nog ruim 1.000 medewerkers. Tegenwoordig zijn het er nog iets meer dan de helft: 540.

Recent kreeg Sappi Lanaken nog een deel van de productie van de voormalige zusterfabriek in het Nederlandse Nijmegen toegewezen. Daardoor kan de tewerkstelling in Lanaken nog enige tijd gehandhaafd worden. Maar de wolken boven Sappi hebben zich zeker nog niet opgelost.

Daarom stemde de gemeenteraad in met het voorstel van burgemeester Keulen, dat hijzelf bij hoogdringendheid op de agenda had geplaatst. Het voorstel werd unaniem goedgekeurd.

Lees het volledige artikel vandaag in uw krant.

DC/GK, Foto RL