1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

BNP Paribas betaalt boete van 8,9 miljard dollar in VS

De Franse bank BNP Paribas is in de Verenigde Staten officieel aangeklaagd wegens schending van Amerikaanse handelssancties tegen Iran, Cuba en Soedan. De bank heeft voor een rechtbank in New York schuld bekend en betaalt een boete van 8,9 miljard dollar (ruim 6,5 miljard euro). Dat heeft de Franse financieel toezichthouder ACPR maandag in een verklaring laten weten.

fvranckx

De Verenigde Staten verdenken BNP Paribas ervan betalingen in dollars te hebben toegestaan aan landen die onder Amerikaanse economische sancties vielen, zoals Cuba, Soedan en Iran. Het zou gaan om verboden transacties ter waarde van 30 miljard dollar.

Onderdeel van de schikking is ook dat het kantoor van de Franse bank in New York per 1 januari een jaar lang bepaalde financiële transacties in de VS niet mag uitvoeren en dat sommige hoge personeelsleden sommige werkzaamheden niet mogen uitvoeren. Volgens de ACPR is de financiële positie van BNP Paribas zo solide dat hij de verwachte gevolgen van de sancties goed kan verwerken.

De afgelopen weken werd druk gespeculeerd over de hoogte van het boetebedrag, waarvan gefluisterd werd dat het zou kunnen oplopen tot meer dan 10 miljard dollar. De Franse regering oefende druk uit op Washington om de straf te matigen.

Belga, Foto's: Archief/EPA