Moslims kopen halalpakket liefst in buurtwinkel

De Vlaamse moslims kopen hun eetwaren nog liever in de lokale buurtwinkels, dan in een supermarkt. "Als de supermarkten al een halalaanbod hebben, dan is het nog opletten of het echt wel halal is", zegt Hakima El Makhloufi (24).

jatimmermans

De supermarktketen Lidl biedt naar aanleiding van de islamitische vastenmaand een ramadanpakket aan. In zeventig Belgische winkels zijn dan onder andere halalpizza, halalfrikandellen, Turks brood en couscous te verkrijgen. Hakima vindt het een tof initiatief van Lidl, maar blijft toch wantrouwig. "Ik blijf toch vooral naar de lokale Marokkaanse groentenboer en slager gaan", zegt ze.

Kalkoenbeleg

"In een supermarkt ben ik niet altijd zeker of het wel halal is. Het op de verpakking zetten, is niet voldoende. Ik koop in de supermarkt vooral beleg. Ik ga dan op zoek naar de merken die ik ook in de buurtwinkels vind, zoals Chatar of Mekkafood."

Bovendien stelt Hakima vast dat het aanbod in de supermarkten nog steeds zeer beperkt of compleet afwezig is. "Het gaat soms niet verder dan kalkoenbeleg", zegt Hakima.

Lees ook: Lidl lanceert ramadan-aanbod

SACHA VAN WIELE Foto W&F

Vastgoed

Jobs in de regio