Geniale ingeving Schürrle redt Duitsland tegen Algerije (video)

Het heeft Duitsland 120 minuten voetballen gekost om Algerije op de knieën te krijgen, maar in de eerste verlenging lukte André Schürrle dan toch de prachtige 1-0. In de laatste minuut van de verlengingen scoorde Mesut Özil nog de 2-0, terwijl Slimani nog milderde tot 2-1. Vrijdag om 18u spelen de Duitsers hun kwartfinale tegen Frankrijk.

mceulemans

Algerije moest een sappig brokje worden voor de Mannschaft op weg naar hun kwartfinale, maar dat draaide heel anders uit. Zo teruggetrokken de Algerijnen tegen België speelden, zo gevaarlijk waren ze tegen de Duitsers.

Nee, domineren deden de Woestijnvossen niet. Met 35% balbezit gaven ze de Brazuca met plezier aan Mesut Özil en co, die er echter geen raad mee wisten. Daarvoor speelden Les Verts te agressief, gaven ze te weinig ruimte weg. Wie wel ruimte weggaf, was Per Mertesacker. De verdediger van Arsenal was al drie keer voorbijgelopen door de razendsnelle Slimani tegen dat hij nog maar gedraaid was, en had geluk dat doelman Manuel Neuer als een veredelde libero al zijn steekjes kon oprapen.

Algerijns doelpunt afgekeurd

Bijna ging dat wel verkeerd toen Slimani na tien minuten eerder op de bal was dan de doelman van Bayern München en met de bal langs de lijn aan de haal ging. De aanvaller van Sporting Lissabon probeerde vanuit een scherpe hoek te trappen op het lege doel, maar Neuer was goed meegelopen en kon er nog net zijn voetje tussensteken.

Algerije maakte indruk en de openingstreffer van Slimani werd zowaar (terecht) afgekeurd voor buitenspel. Ghoulam en Feghouli knalden nipt over en naast. Aan de overkant waren de Duitsers maar één keer echt dicht bij een doelpunt: Toni Kroos pakte uit met een goed afstandsschot, maar doelman M'Bolhi bewees zijn klasse. Ook in de rebound van Mario Götze, die er misschien wel had ingemoeten, toonde M'Bolhi zich.

Supersave van M'Bolhi

In de tweede helft drong Duitsland nadrukkelijker aan, maar Algerije lag nog steeds op vinkenslag. De Woestijnvossen staken zich niet weg en gingen ongeremd hun kans. Maar zoals tegenwoordig blijkbaar de mode is stak De Mannschaft in de laatste tien minuten een tandje bij. Thomas Müller, met vier doelpunten al goed bij schot in dit WK, kreeg tot drie keer toe de mogelijkheid de Duitsers op voorsprong te zetten maar faalde telkens opnieuw.

Doelman Raïs M'Bolhi werd de grote held bij de Algerijnen door een gemaakt doelpunt van Müller - een snoeiharde kopbal vanop enkele meters - nog uit zijn doel te ranselen. In de slotminuut pakte hij ook nog een kopbal van Bastian Schweinsteiger, die helemaal vrijstaand veel te zwak inkopte. Verlengingen moesten en zouden het worden.

Drie doelpunten in verlengingen

In die verlengingen zetten de Duitsers wel heel snel orde op zaken: Thomas Müller kon niet scoren, maar gaf dan maar de assist. Een knappe lage voorzet werd door André Schürrle geniaal achter het steunbeen binnengewerkt: 1-0 na een minuut en veertig seconden in de verlengingen.

Daarna ging het tempo naar beneden, al kregen de Algerijnen op hoekschop wel nog een uitgelezen mogelijkheid om de bordjes in evenwicht te hangen. Mostefa knalde echter nipt naast het doel van Neuer.

In de tweede verlenging vielen er meer krampen dan kansen te tellen. Zelfs Bastian Schweinsteiger moest gewisseld worden, terwijl de ene na de andere Algerijn verkrampt bleef liggen. Met de moed der wanhoop probeerden de Noord-Afrikanen nog iets te forceren, maar het bleek tevergeefs. In de laatste minuut van de verlengingen liepen ze nog op een messcherpe counter, die knap werd afgemaakt door Mesut Özil. Een minuutje later - zowaar een minuut in blessuretijd van de tweede verlenging - scoorde Slimani nog de 2-1.

Het elftal van Vahid Halilhodzic, waar de Rode Duivels hun openingsmatch nog van wonnen, mag wel met opgeheven hoofd het toernooi verlaten. Voor Duitsland wacht nu vrijdag om 18u al de absolute kraker tegen Frankrijk.

Opmerkelijk: Door de Duitse zege hebben tot nu toe alle groepswinnaars hun achtste finale gewonnen. Goed nieuws voor de Rode Duivels?

Wim Conings, foto EPA

MEER OVER Algerije