Amerikaan wint prestigieuze beiaardwedstrijd

Amerikaan wint prestigieuze beiaardwedstrijd

Amerikaan wint prestigieuze beiaardwedstrijd

Print
Mechelen - De Amerikaan Joey Brink (26) heeft in Mechelen de Internationale Beiaardwedstrijd Koningin Fabiola gewonnen. Hij kreeg ook de publieksprijs.
De kwaliteit van de verschillende uitvoeringen was volgens de jury opmerkelijk hoog, en de verschillen tussen de deelnemers klein. Brink vervolmaakte zijn studie aan de Koninklijke Beiaardschool Jef Denyn dankzij een beurs van de 'Belgian-American Educational Foundation'. In de zomer van 2012 behaalde hij zijn diploma met de grootste onderscheiding. Naast zijn freelance werk als beiaardier werkt de twintiger aan een doctoraatsstudie over robotica aan de universiteit van Utah.

Uit een selectie van twaalf beiaardiers uit negen landen kwamen er vijf finalisten. Op de beiaard van de Sint-Romboutstoren speelden zij elk een verplicht werk van Frédéric Devreese, een werk naar eigen keuze uit het ingezonden repertorium en een werk opgelegd door de jury. Tijdens de tweede finaledag moesten de vijf nog eens hetzelfde doen op een mobiele beiaard in de Minderbroederskerk van het Cultuurcentrum Mechelen.

Winnaar Joey Brink gaat naar huis met een bedrag van 3.000 euro, de Prijs van de minister van Cultuur van de Vlaamse overheid. Klokkenmaker Luc Michiels deed hem ook een bronzen klokje cadeau. Ook de nummer twee van de wedstrijd was trouwens uit de V.S. Brian Tang won zo 2000 euro.

SVH

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio