Ouders in beroep tegen seponering onderzoek Sierre

Ouders in beroep tegen seponering onderzoek Sierre

Ouders in beroep tegen seponering onderzoek Sierre

Print
Enkele ouders tekenen beroep aan tegen de beslissing van het Zwitserse parket om het onderzoek naar de busramp in Sierre te seponeren. Dat maakte de Nederlandse strafrechtadvocaat van het kantoor Nolet Advocaten, Job Knoester, specialist in cold case zaken, maandag bekend namens die families. "De families vinden de beslissing van het Zwitserse openbare ministerie om een aantal redenen onbegrijpelijk en ze zullen beroep aantekenen", aldus de mededeling van het advocatenkantoor.

Volgens de betrokken families laat het tot nu toe verrichte onderzoek kwalitatief te wensen over. Voor hen is het onbegrijpelijk dat de Zwitserse autoriteiten niet openstaan voor een "second opinion" door een onafhankelijke instantie. Onlangs hebben de families via hun Nederlandse advocaat vragen laten stellen aan de Zwitserse procureur Elsig, waarop inhoudelijk niet gereageerd is.

Niet gereageerd op vragen

"Eerst werd verwezen naar formaliteiten en dat is merkwaardig, omdat Elsig voordien, zonder naar deze formaliteiten te verwijzen, wel rechtstreeks met nabestaanden contact had, ook in het Engels. Nu schakelden we via formele weg een Zwitserse advocaat in om dezelfde vragen te stellen, maar hierop is totaal niet gereageerd. Een dergelijke houding naar mensen, die het meester dierbare, namelijk hun kind, verloren hebben, wordt niet als professioneel bestempeld", klinkt het.

De families wensen te benadrukken dat ze er niet op uit zijn om de buschauffeur te belasteren. De families gaan er integendeel vanuit dat ook hij als slachtoffer beschouwd wordt. "De ouders kunnen, willen en zullen de zaak niet laten rusten, want voor hen is het in de eerste plaats van groot belang dat alles gedaan is om te achterhalen hoe een dergelijke ramp is kunnen ontstaan. Het is nodig om het verwerkingsproces te beginnen. Ten tweede leeft bij de families sterk dat ze er alles aan willen doen te voorkomen dat het geleden verlies zinloos geweest is.

Verder onderzoek

Ze willen voorkomen dat dit anderen zou overkomen. Het is dus van belang dat er degelijk onderzocht wordt of het medicijngebruik van de chauffeur, al dan niet in combinatie met een afwijkend DNA, tot de ramp heeft kunnen leiden. Als dit het geval zou zijn, mag er van de farmaceutische industrie verwacht worden dat verantwoordelijkheid genomen wordt om nieuwe slachtoffers te voorkomen. Er zou dan ook een debat moeten volgen of werkgevers van bijvoorbeeld buschauffeurs in de toekomst niet een onderzoeksverplichting op zich zouden moeten nemen", zo luidt het in de mededeling.

Naast het beroep tegen de seponering zal het Canadese onderzoeksbureau IFS een nieuw onderzoek uitvoeren, waarvoor DNA van de chauffeur nodig is. Verder zal deze week, normaal woensdag, een reconstructie plaatsvinden van de ramp. De families vragen zich ten slotte ook af waarom vanuit de Nederlandse en Belgische politiek er niet meer wordt opgekomen voor slachtoffers van zo'n tragedie. Bij de busramp op 13 maart 2012 kwamen 28 mensen, onder wie 22 kinderen van scholen uit Lommel en Heverlee, om het leven.

Belga, archieffoto

.

Nu in het nieuws