DVD: Gimme Shelter (****)

DVD: Gimme Shelter (****)

DVD: Gimme Shelter (****)

Print
De heruitgave van de historische documentaire Gimme Shelter, precies bij de aanvang van de zomer, is om verschillende redenen relevant. Vooreerst natuurlijk omdat The Rolling Stones, die in dit uit 1970 daterende tijdsdocument centraal staan, vandaag zaterdag op TW Classic aantreden. Wie wil vaststellen dat de groep ruim vier decennia geleden al de helft van de songs speelde die in Werchter passeren, is hier op de juiste plaats.
Maar Gimme Shelter, dat focust op de Stones-passage op het gratis festival op de racebaan van Altamont, frist natuurlijk ook het geheugen op van wie festivalveiligheid vanzelfsprekend vindt. Dat idee van 'het komt wel goed', kostte in 1969 enkele levens, waarvan eentje in een steekpartij met een van de Hells Angels-leden die de security verzorgden.

Wie ook in dat opzicht te vergelijking wil maken, zal op TW Classic weer beseffen dat het oerwoud van polsbandjes en de muren van dranghekken niet zomaar tot het vaste meubilair zijn gaan behoren. Gimme Shelter is een erg straf en nog steeds onthutsend schijfje late sixties.

SV
(ons oordeel: ****)MEEST RECENT