Steeds meer jongeren beschermen gehoor op festivals

Steeds meer jongeren beschermen gehoor op festivals

Steeds meer jongeren beschermen gehoor op festivals

Print
Het aantal jongeren dat zich tegen lawaai en luide muziek beschermt, is sinds 2011 gestegen van 3 naar 15 procent. Dat blijkt onderzoek van de UAntwerpen bij 550 jongeren. "De preventiecampagnes hebben dus effect", klinkt het hoopvol.

Een op vier Vlaamse jongeren heeft last van tijdelijk oorsuizen (tinnitus) en een vijfde wordt permanent met het symptoom geconfronteerd, dat wordt veroorzaakt door blootstelling aan lawaai. Dat bleek al uit eerder onderzoek. De overheid reageerde de voorbije jaren met een aantal gehoorcampagnes, en die lijken succesvol te zijn.

"We hebben 550 jongeren voor de campagne en na de campagne bevraagd. Wat we hebben vastgesteld is dat wie in contact kwam met de campagne of andere initiatieven, opvallend meer de intentie heeft om gehoorbescherming te gebruiken. In 2011 gebruikte slechts 3 procent van de jongeren oortjes als ze naar een festival gingen. Vandaag doet 15 procent dat", zegt Annick Gilles, die zopas haar doctorale studie over het fenomeen afwerkte.

"Veel jongeren geven nu aan bang te zijn voor te luide muziek. Enkele jaren geleden vonden ze het niet zo'n drama dat ze één dag last hadden van oorsuizen, maar nu weten ze dat die schade permanent kan zijn. Het taboe rond gehoorbescherming is doorbroken."

Volgens Gilles hebben de campagnes wel degelijk effect en worden ze dus best voortgezet.

Foto Joris Herregods: Summerfestival in Antwerpen

.

Nu in het nieuws