Parket seponeert onderzoek busongeval Sierre

Parket seponeert onderzoek busongeval Sierre

Parket seponeert onderzoek busongeval Sierre

Print
Het Openbaar Ministerie van het Zwitserse kanton Wallis heeft het strafonderzoek naar de busramp in Sierre geklasseerd. Bij het ongeval met een Belgische bus kwamen op 13 maart 2012 28 mensen om onder wie 22 kinderen. De enige denkbare oorzaak van het ongeluk wordt aan het overlijden van de buschauffeur verbonden. De partijen hebben tien dagen om in beroep te gaan tegen de seponering.

"Na een intens en complex onderzoek is vastgesteld dat de precieze oorzaak van deze tragedie niet aan het licht gebracht kon worden", verklaarde Olivier Elsig, de procureur belast met het onderzoek, maandag. "Niettemin zijn alle denkbare pistes, waaronder ziekte of onoplettendheid, gelieerd aan het overlijden van de chauffeur. De andere veronderstellingen kunnen worden uitgesloten."

Het onderzoek geopend voor doodslag door nalatigheid en lichamelijke letsels door nalatigheid is geseponeerd. Verschillende verhoren werden verricht, naast technische en medische expertises. Op 19 augustus 2013 werd door het openbaar ministerie al aangekondigd dat de zaak waarschijnlijk zou geseponeerd worden. Aan de partijen werd toen echt een termijn toegekend om bijkomende onderzoeksdaden te vragen. In dat kader werden de laptop en de GSM's van de chauffeur nog onderzocht, maar er werden geen nieuwe elementen gevonden.

Een Nederlands onafhankelijk onderzoeksbureau, IFS (Independent Forensic Services) zal op woensdag 2 juli een reconstructie van het ongeluk uitvoeren. Die reconstructie komt er op vraag van ouders die geen genoegen nemen met de conclusies vanwege de Zwitserse politie.

Op 13 maart 2012 sloeg een bus die twee klassen uit Lommel en Heverlee vervoerde tegen de wand van een tunnel in Sierre. Hoewel de politie denkt dat het om een ongeluk gaat door onoplettendheid van de chauffeur, denken sommige ouders dat het wel eens om zelfmoord zou kunnen gaan. Veertien ouders vroegen om de DNA stalen van de chauffeur met het oog op een onafhankelijke expertise, maar de Zwitserse procureur kon daar niet op ingaan.

MEEST RECENT