Proces Sharia4Belgium start op 29 september

Proces Sharia4Belgium start op 29 september

Proces Sharia4Belgium start op 29 september

Print
Met bijna vijftig zijn ze, de verdachten in het terrorismedossier rond Sharia4Belgium. Maandag werden ze voor de rechter verwacht in het Antwerpse justitiepaleis. De zaak wordt pas in september behandeld.

Het proces zal op 29 september van start gaan. De verdediging komt op 30 september aan het woord. Als twee dagen onvoldoende blijken, wordt de zaak op 8 oktober voortgezet.

Jejoen

Van de 46 beklaagden laten er 38 verstek gaan. Vermoed wordt dat zij in Syrië zitten of intussen overleden zijn. Van de overige acht waren er vier in persoon aanwezig: Jejoen Bontinck, Michaël D., Mohamed E.Y. en Bilal E.M. De vier anderen - Fouad Belkacem, Hakim E., Elias T. en Walid L. - waren niet present, maar werden wel vertegenwoordigd door hun advocaat.

De speurders van de terrorismecel van de federale politie gingen in februari 2012 aan de slag met het dossier rond de organisatie Sharia4Belgium.

Het onderzoek leverde volgens het federaal parket voldoende bewijzen dat Sharia4belgium als een terroristische beweging kan worden beschouwd. Onder meer het rekruteren van jongeren voor de jihad of heilige oorlog in Syrië en het opzetten van enkel gewelddadige protesten in ons land behoorden tot het takenpakket van de organisatie.

Belkacem

De hoofdbeklaagde is Fouad Belkacem (32). Hij werd op 16 april 2013 van zijn bed gelicht in zijn huis in Boom. Sindsdien verblijft Belkacem in de gevangenis in de Begijnenstraat in Antwerpen.

De voormalige woordvoerder van Sharia- 4belgium is een van de 46 beklaagden die ook effectief op de zitting aanwezig zal zijn. Belkacem, die ook bekend is als Abu Imran, wordt samen met vijftien anderen vervolgd voor leiderschap van een terroristische organisatie. De andere beklaagden wordt lidmaatschap van een terroristische organisatie verweten.

SARE
Beeld atv: Jejoen Bontinck (links) en zijn advocaat Kris Luyckx

.

Nu in het nieuws