Ouders hartpatiëntje Noah staan donorhart af aan kamergenootje

Ouders hartpatiëntje Noah staan donorhart af aan kamergenootje

Ouders hartpatiëntje Noah staan donorhart af aan kamergenootje

Print
Hartpatiëntje Noah De Schepper (4) uit Voeren ligt al sinds eind oktober in het hartcentrum in het Duitse Giessen, in afwachting van een donorhart. De jongen had een aangeboren hartafwijking en kreeg daarom een kunsthart. Omdat dat vasthangt aan een machine, is Noah aan zijn ziekenhuisbed gekluisterd. Ondanks alles gaat het goed met de jongen. Maar het wachten weegt.

Mama Anja en papa Frank kregen vrijdag eindelijk het verlossende nieuws. “Rond 17u hebben de dokters verteld dat er een hartje voor Noah was”, vertelt Frank. “De bloedgroep klopte, alle waarden waren voor honderd procent in orde. Tot de chirurgen oordeelden dat het hartje net iets te groot was voor het lichaam van Noah. Omdat het risico op complicaties te groot was, hebben Anja en ik beslist om het niet te doen. Anders was het hartje misschien verloren gegaan.”

Een harde beslissing voor de ouders, maar gelukkig met een positief gevolg voor een ander kind. “We wisten dat de bloedgroep van Cindy, het Duitse kamergenootje van Noah, overeenkwam met die van Noah”, zegt Frank. “We hebben besloten dat het hartje naar Cindy mocht gaan.”

Cindy is in de nacht van vrijdag op zaterdag getransplanteerd. “Het was een heel zware operatie, maar alles is goed verlopen”, zegt Frank. “Ze stelt het goed, en haar ouders zijn dolblij. Ze zijn ons heel dankbaar dat we die zware beslissing hebben genomen. Zij hebben al zo veel meegemaakt. Het broertje van Cindy was ook hartpatiënt en hij is op zijn tiende gestorven. Ze zijn heel gelukkig dat zij nu wel een nieuw hartje heeft gekregen.”

HDB

MEEST RECENT