Amper treinen door spoorstaking

Amper treinen door spoorstaking

Amper treinen door spoorstaking

Print
Het treinverkeer in België is maandag zwaar verstoord door een 24-urenstaking van de vakbond ACOD Spoor. Omstreeks 07.00 uur rijden er zowat 45 treinen, en dat zijn vooral lokale treinen, zo deelt de NMBS mee.

"Er kunnen geen treinen vertrekken bijvoorbeeld uit Oostende, Brugge, Antwerpen-Berchem en er kunnen geen treinen stoppen in de noord-zuidverbinding (Brussel-Zuid, Brussel-Centraal en Brussel-Noord). Waar mogelijk proberen we de treinen om te leiden", aldus Frieke Neyrinck van de NMBS.

Jean Pierre Goossens van ACOD Spoor zegt dat de staking goed wordt opgevolgd. "In Brussel en Antwerpen ligt het verkeer stil. In Limburg en Oost- en West-Vlaanderen rijden enkele lokale treinen", aldus de vakbondsman op Radio 1. Hij verwacht dat de situatie alvast zo zal blijven tot de middag, wanneer de ploegenwissel plaatsvindt.

Ook het internationale treinverkeer ondervindt zware hinder van de staking. Thalys deelt mee dat er maandag geen enkele trein zal rijden. De normale dienstverlening hervat dinsdag. Ook Eurostar zal de verbindingen van en naar Brussel niet kunnen verzekeren. Beide maatschappijen raden reizigers aan de website te consulteren en hun reis uit te stellen.

De woordvoerster vraagt de treinreizigers zich te informeren alvorens zich naar een treinstation te begeven. Dat kan bijvoorbeeld via de website www.nmbs.be of het twitteraccount @NMBS.

Drukte

Door de spoorstaking is het op de weg maandagochtend druk. Vooral op de E40 Gent-Brussel is er fileleed; omstreeks 07.00 uur is het aanschuiven vanaf Aalst.

Ook rond Zaventem wordt een grote drukte verwacht: een groot deel van de 42.000 vertrekkende passagiers moet nu immers noodgedwongen met de auto naar de luchthaven.

De socialistische vakbond ACOD protesteert tegen het personeelstekort bij de NMBS, waardoor de NMBS-medewerkers hun recuperatieverlof niet kunnen opnemen. Spoorbaas Jo Cornu heeft inmiddels een studie besteld om de kostprijs van de spoorstaking te berekenen. De Universiteit Antwerpen werkt daarvoor aan een allesomvattend model.

Foto GIPLA

.

Nu in het nieuws