“Aan de grens supporter je voor beide ploegen”

Print

“Aan de grens supporter je voor beide ploegen”

Essen -

Ook net over de grens wordt het WK met spanning gevolgd. Nederlanders en Belgen kwamen daarvoor samen in de grenscafés en op de Oude Markt in Roosendaal. Nederland vierde de overwinning tegen Mexico. Morgen is het misschien aan de Rode Duivels.


Op de oude markt in Roosendaal vielen de grenzen helemaal weg. Nederlanders en Belgen volgden samen gespannen de wedstrijd. Toen de Nederlanders hun eerste goal maakten, steeg de temperatuur.
Ze waren door het dolle heen. De Nederlanders worden helemaal gek te worden als hun nationale trots wordt aangesproken. Bij het tweede doelpunt was het hek helemaal van de dam. De emoties gingen van uitgelaten blij tot het wegpinken van een traan.

Close met elkaar

Dat Belgen en Nederlanders elkaar vinden bij het voetbal is voor grensbewoners niet ongewoon. Wie door de straten rijdt, ziet Nederlandse en Belgische vlaggen broederlijk naast elkaar hangen.

“Woon je aan de grens, dan supporter je voor beide ploegen”, zeggen Ron (48) en Benjamin (29) uit Roosendaal. “Dat is het leuke aan grensbewoner zijn.
België en Nederland zijn close met elkaar, dus waarom zouden we moeilijk doen? Wanneer de Rode Duivels spelen, gaan we naar Antwerpen om de wedstrijd daar op groot scherm te volgen. Geloof me, de Rode Duivels blijven doorgaan. Waarschijnlijk wordt het een treffen tussen België en Nederlands. Dat zou mooi zijn. Maar als puntje bij paaltje komt, supporteren we dan wel voor Nederland.”

Spanning

Yolanda (33) staat ook fanatiek te supporteren voor Oranje.
“Ik ben afkomstig van Brasschaat, maar woon in Roosendaal. Natuurlijk supporter ik nu voor Nederland, maar evengoed voor onze Rode Duivels. Ik volg alle wedstrijden met spanning.”

In café ’t Heuveltje verzamelden ook heel wat Oranjefans tezamen. “Aan mijn huis hangen vier Hollandse vlaggen en twee Belgische”, zegt Eric. “Die twee Belgische hangen er om thuis de kerk in het midden te houden.
Met andere woorden: omdat mijn vrouw het wil. Ik verkies het Nederlandse elftal boven de Rode Duivels. Wat ik ga doen als ze tegen elkaar moeten spelen? Ach, dat is nog zover weg, daar denk ik nu niet aan.”

Ben, Kenny, Gert en Katrien gaan dan weer volledig voor beide ploegen. “We zitten hier zo dicht bij Nederland. Automatisch supporter je dan ook voor Oranje. Dat hoort er gewoon bij.”

MaT
Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio