1 / 2

Summerfestival scoort ondanks slecht weer nieuw record (album)

Ook het danceseizoen is officieel geopend. Met het Summerfestival op Nieuw Zuid in Antwerpen. En weer of geen weer: met 35.000 (zaterdag) en 30.000 (zondag) bezoekers, kan het festival weer een prima rapport voorleggen.

mceulemans

Het Antwerpse dj-duo 2 Empress mocht zaterdag het hoofdpodium openen, maar het waren de Lierse vrienden Alvar & Millas die de wei wakker beukten. En toen Yves V aan zijn set begon, was het geduld van de weergoden helaas op. “Ik heb er ontzettend veel zin in”, verklapte de Antwerpse oud-leerkracht voor zijn set. “Summerfestival blijft voor mij een thuismatch. Ik kom net terug van een set in Tel Aviv. En als ik straks klaar ben, staat er een wagen klaar die me in een rotvaart naar het vliegveld brengt omdat ik vanavond nog moet draaien in Porto. Maar ik ga er hier in Antwerpen een vette lap op geven ” Waarop Yves de daad bij het woord voegde en een vol veld naar zijn hand zette. Ondanks de regen.

Gratis poncho’s

Het was regen van de laffe soort. Regen die begint en die eigenlijk nooit stopt. Tropisch ook, want echt koud of winderig was het nooit. De organisatie was er als de kippen bij om gratis poncho’s uit te delen. De meerderheid ble.ef dansen in de regen Nat van de regen, of nat van het zweet. Uiteindelijk komt het toch op hetzelfde neer. Nederlander Martin Garrix - amper 18 jaar jong ! - zette samen met het vuurwerk een uitroepteken achter dag één van Summerfestival.

Met een kwartier vertraging, maar dat had een reden. “Enkele uren daarvoor stond hij nog op een festival in Bratislava”, aldus Quentin Van Damme, woordvoerder van Summerfestival. “Er kwam een privéjet en politie-escorte aan te pas om de jonge dancegod tijdig op het podium van Summer te krijgen.”.

Zon!

Zondag van hetzelfde laken een natte broek. Opnieuw mocht een dj-duo de festivalpoort losmaken: Double Pleasure, dat vanuit Nijlen gestaag de internationale dancewereld verovert. House, drum & bass, dubstep, hardstyle en regenbuien sprongen haasje-over. “De regen op zaterdag tussen 16 en 18u was meer een verkwikkende douche”, zegt Van Damme.

“Helaas gingen op zondagmiddag de hemelsluizen wel wagenwijd open. Tussen twaalf en één regende het echt heel hard. Daardoor kwam het volk op zondag later naar ons terrein afgezakt. We merkten dat de meeste bezoekers pas halfweg de middag kwamen binnengesijpeld. Gelukkig kregen we daarna nog een zalig zonnetje en een blauwe hemel van de weergoden, om het goed te maken.”

Helemaal uitverkocht was het niet, maar met 35 000 bezoekers op zaterdag en ruim 30 000 op zondag mag Summerfestival zeker meespelen met de groten op de festivalspeelplaats “Dat zijn er 5000 meer dan onze recordeditie van vorig jaar, wij zijn dus bijzonder tevreden. Er zijn ook geen noemenswaardige incidenten gebeurd. Buiten de gebruikelijke schrammetjes en builen wegens te hard dansen, maar onze hulpposten hadden daar genoeg pleisters voor in voorraad.”

Toppers zondagavond waren Martin Solveig en Afrojack.

Stefan Laenen

Foto's Joros Herregods