Geen Kreuziger in Tour na verdachte bloedwaarden

Geen Kreuziger in Tour na verdachte bloedwaarden

Geen Kreuziger in Tour na verdachte bloedwaarden

Print
Roman Kreuziger (Tinkoff-Saxo) zal Alberto Contador niet kunnen bijstaan in de Tour de France. De 28-jarige Tsjech, vijfde in de Tour 2013, wordt tijdelijk op non-actief gezet omdat de Internationale Wielerunie mogelijk een dopingonderzoek naar hem opstart.

De UCI vond verdachte bloedwaarden tussen maart en augustus 2011 en van april 2012 tot het einde van de Giro 2012, toen Kreuziger nog voor Astana reed. Kreuziger bracht zijn team op de hoogte. Hij ontkent ooit doping gebruikt te hebben.

De UCI meldde Kreuziger in juni 2013 dat er afwijkende bloedwaarden in zijn biologisch paspoort waren en vroeg om een verklaring. "Ik liet de gegevens door twee experten nakijken. Zij concludeerden dat niets in mijn waarden op dopinggebruik wijst," zegt Kreuziger. De renner hoorde niets meer van de UCI, tot die op 30 mei van dit jaar meldde geen genoegen te nemen met zijn verklaring. Kreuziger raadpleegde daarop een derde specialist. "Ik moest de UCI antwoorden voor 6 juni en kreeg slechts uitstel tor 30 juni. Langer werd me geweigerd, hoewel hun experten meer dan zeven maanden de tijd nodig hadden om de conclusies van mijn experten door te lichten. Hoe dan ook bevestigt de derde, onafhankelijke, expert de bevindingen van de eerste twee."

Het team heeft, in samenspraak met de renner, beslist dat Kreuziger geen wedstrijden zal rijden tot er meer duidelijkheid is. Er is wel geen sprake van een schorsing. "We zullen hem alleen voorlopig schorsen, mocht de UCI of de Tsjechische wielerbond daar om vragen", klinkt het.

Foto Belga: Roman Kreuziger

Meer sportnieuws