Ganzengenocide in Rivierenhof

Ganzengenocide in Rivierenhof

Ganzengenocide in Rivierenhof

Print
Deurne - In het Rivierenhof in Deurne zijn 250 ganzen gevangen en afgevoerd voor euthanasie door een dierenarts. Het gaat om zogenaamde zomerganzen, niet-inheemse soorten die in de winter niet wegtrekken en voor overlast zorgen.

Van 15 juni tot 15 juli worden in alle Vlaamse provincies zomerganzen gevangen en geëuthanaseerd. In het Rivierenhof ging het om 250 ganzen. De actie maakt deel uit van het Europese project Rinse, dat de verspreiding van invasieve niet-inheemse diersoorten wil voorkomen en beperken.

"De afgelopen twintig jaar is het aantal zomerganzen enorm gestegen, met economische en ecologische schade tot gevolg", weet Mieke Hoogewijs van de provincie Antwerpen, die instaat voor de bescherming van bedreigde planten en dieren. "Andere dieren in het park ondervonden veel hinder van die grote groep vogels. Met de vangst willen we het natuurlijk evenwicht weer herstellen. In Vlaanderen zijn er 10.000 invasieve ganzen, in de provincie Antwerpen zijn dat er 2.500. Zij tasten onder meer de landbouwgewassen aan en vormen een bedreiging voor kwetsbare planten en dieren in natuurgebieden."

Aan de oever van de vijvers werden kooien geplaatst, waar de dieren werden ingedreven. In deze tijd van het jaar verliezen ganzen hun slagpennen, waardoor ze niet kunnen vliegen. Zo verliep de vangst gemakkelijker. Nadien worden ze verwerkt bij Rendac, dat de kadavers zal vernietigen.

JAN STASSIJNS

Foto Wim Hendrix

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio