Pastoor van Heist-Goor is halve eeuw geleden tot priester gewijd

Print

Pastoor van Heist-Goor is halve eeuw geleden tot priester gewijd

Heist-op-den-Berg - In Heist-Goor vieren ze zondag hun pastoor Jef Bats (75), die vijftig jaar geleden tot priester werd gewijd. De uit Berlaar-Heikant afkomstige priester zet zich nog elke dag met al zijn krachten in voor zijn parochianen.
Al van in 1985 is Bats de parochieherder in 't Goor. Ondertussen heeft hij er ook de parochies van Zonderschot, Booischot en Itegem bijgekregen, en moet hij ook geregeld bijspringen in Heist-centrum. "Ik weet dus heel goed wat doen. Maar ik doe het nog altijd graag", lacht de minzame pastoor.

Toen Bats op 27 juni 1964 in Antwerpen door de bisschop tot priester gewijd werd, waren er nog meer dan genoeg pastoors. "Daarom ben ik in het onderwijs terechtgekomen. Ik heb 21 jaar lesgegeven in het Heilig Hartcollege in Heist-station. Ik gaf er de klassieke talen Latijn en Grieks. Ik heb er een aangename tijd gekend. Er hing een toffe sfeer en ik werkte er tussen de jonge mensen. Als priester stond ik ook in om vieringen en dergelijke te organiseren."

Maar toen de vraag kwam om in 1985 de parochie van Heist-Goor over te nemen, zag Bats dat als een nieuw begin. "Ik vond het moeilijk om de school achter te laten, maar ik had er altijd wel rekening mee gehouden dat het zou komen. Ik was vooral blij dat ze me niet naar een stad stuurden. Ik kom zelf uit een boerenfamilie die in de Kegelstraat in Berlaar-Heikant woonde en een dorp als Heist-Goor was op mijn maat gesneden."

Pastoor Bats is officieel met pensioen. "Maar zoals de meeste priesters ga ik nog verder. Het gaat allemaal wat trager, maar op mijn leeftijd is dat normaal. Hoe lang ik nog pastoor wil blijven? Zolang mijn gezondheid het toelaat en ik het graag doe. Ik kan toch niet hele dagen in mijn stoel zitten?"

De viering gebeurt op zondag 29 juni om 13.30u in de Sint-Alfonskerk van Heist-Goor. Aansluitend is er een receptie. De fanfare Goorse Bloesem komt spelen.

Lees meer in de zaterdagkrant van Gazet van Antwerpen.

Foto Dirk Vertommen, GVA

Bert Provoost

.

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio