Michel moet rust brengen

Print
Koning Filip laat er geen gras over groeien. Nadat hij de voorzitters van de zes traditionele partijen had gesproken, stelde hij vrijdagmiddag meteen MR-voorzitter Charles Michel aan als informateur. Die moet proberen de politieke impasse te doorbreken die is ontstaan na het “non” van cdH-voorzitter Benoît Lutgen op de vraag van Bart De Wever om een centrumrechtse regering te vormen.

Wat gaat Charles Michel doen? Hij zou kunnen proberen om een klassieke tripartite de vormen, naar verluidt de voorkeurscoalitie van de MR. Een andere mogelijkheid is de zogenaamde kamikazecoalitie met enkel de MR langs Franstalige kant in de regering. En hij zou ook kunnen proberen om centrumrechts nieuw leven in te blazen, iets wat hij kan omdat zijn partij wel “ja” zegde tegen de principenota van Bart De Wever. Misschien heeft de man nog iets anders in gedachte.

Wat het wordt, zullen we wel zien. Als we al iets te zien krijgen. Het probleem is dat er heel veel problemen zijn. Het ontbreken van een minimum aan vertrouwen tussen te veel partijen, een absolute noodzaak om regeringsonderhandelingen te kunnen beginnen. De aversie van de Franstaligen voor de N-VA.

De eisen van MR en Open Vld om tegelijk in de federale en de regionale regeringen te zitten. De weerstand van enerzijds N-VA en CD&V en anderzijds PS en cdH om andere partijen nog op te nemen in de regionale regeringen die ze nu aan het vormen zijn. N-VA en PS die liefst niet met elkaar in dezelfde regering zitten. De haat van de MR jegens de PS en nog meer het cdH. De vlucht vooruit van Elio Di Rupo bij de vorming van de Waalse en Brusselse regering waardoor hij de federale regeringsvorming bemoeilijkt. De persoonlijke ambities van bepaalde politici. Enzovoort enzoverder.

Dat partijen een voorkeur hebben voor deze of gene coalitie, is begrijpelijk. Dat ze alles doen om tot die coalitie te komen, ook dat kunnen we volgen. Dat begrip houdt op wanneer ze elkaar beginnen uit te sluiten. Dat probleem is het grootst langs Franstalige kant. Daarom is het goed dat koning Filip uitgerekend Charles Michel naar voren heeft geschoven als informateur. Hij moet nu in eerste instantie proberen om de vertrouwensbreuk tussen MR en het linkse duo PS-cdH te herstellen. Als informateur is hij dat aan zichzelf verplicht en heeft hij ook het gezag om zijn partijgenoten in het gareel te houden. Dat is, welke coalitie hij uiteindelijk voor ogen heeft, altijd nodig. Daarna kan er ook gewerkt worden aan een herstel van het vertrouwen tussen de Vlaamse en Franstalige partijen. Misschien is daar nog een andere informateur voor nodig.

Door Eric DONCKIER

Nu in het nieuws