Bart De Wever zit in een zetel

Print
De koning heeft verrassend vlug een nieuwe informateur aangeduid. Algemeen werd verwacht dat hij er eerst een weekendje over wilde slapen omdat geen enkele partij happig was om in de voetsporen van Bart De Wever te treden. Maar kijk, onmiddellijk na zijn laatste raadpleging gisteren - Bruno Tobback moest donderdag een paleisrevolutie onderdrukken op de fractiedagen van zijn sp.a - duidde hij Charles Michel aan, de voorzitter van de Franstalige liberalen.

De kersverse informateur zal veel geduld, wijsheid en overredingskracht aan de dag moeten leggen om van zijn opdracht iets te maken. De formules die hij kan uittesten, zijn niet talrijk. En bovendien bestaat tegen elke theoretisch mogelijke coalitie een veto van de ene of de andere partij. De N-VA wil niet in een regering met de PS. De MR wil alleen in een federale regering met de PS wanneer zij kan inbreken in de regionale formatie. Een eis die ook de Open Vld op tafel legt. Maar noch CD&V en N-VA aan Vlaamse kant, noch PS en cdH aan Franstalige kant willen de liberalen regionaal meenemen.

Dat zet dus al een serieuze domper op het scenario van een klassieke tripartite. Bovendien is CD&V als de dood voor een federale regering zonder de N-VA. Kunt u het zich voorstellen? Een Belgische regering met Kris Peeters als eerste minister en een Vlaamse regering met Geert Bourgeois als minister-president die samen de zesde staatshervorming moeten uitvoeren? Dat wordt vijf jaar vechten, met flinke federale oppositie op sociaaleconomische onderwerpen er bovenop.

Neen, hoe gek het ook mag klinken, de 'non' van Benoît Lutgen van het cdH tegen de centrumrechtse plannen van informateur Bart De Wever heeft de N-VA in een zetel gezet. Slaagt Charles Michel erin om alsnog een regering van N-VA, CD&V, MR en cdH op de been te brengen, dan krijgt de partij wat ze van in het begin wou.

Slaagt hij daar niet in, maar is hij wél bereid om als enige Franstalige partij in een federale coalitie te stappen, dan zal De Wever dat aanbod niet weigeren. Dat is dan vooral een probleem voor CD&V. Bovendien heeft Bart De Wever zich de voorbije weken als een staatsman gedragen. Verantwoordelijk, discreet, compromisbereid. Niemand kan hem, zoals vier jaar geleden, verwijten dat hij aanstuurt op een implosie van België. Wanneer we opnieuw afstevenen op uitzichtloze, enerverende, eindeloze regeringsonderhandelingen die het land aan de rand van de afgrond brengen, dan zal het niet zíjn schuld zijn.

door Paul Geudens

Nu in het nieuws