Woonstalhuis van 2000 jaar ontdekt

Op een verkaveling van projectontwikkelaar Matexi in Melsele zijn interessante vondsten gedaan. Volgens de eerste vaststellingen zou het gaan om de resten van een Gallo-Romeins gebouw uit de 2de of 3de eeuw na Christus.

drombouts

De verkaveling situeert zich in het binnengebied tussen de Snoeckstraat, Pauwstraat en Perzikenlaan. Tijdens een vooronderzoek kwamen de resten naar boven van een Gallo- Romeins gebouw. De cel Onderzoek van de Archeologische Dienst Waasland (ADW) startte daarom met archeologische opgravingen.

“Het Gallo-Romeins gebouw is naar alle waarschijnlijkheid een woonstalhuis”, vertelt Bart Lauwers van ADW. “Daarin verbleven mens en dier onder één dak. Een woonstalhuis werd typisch opgetrokken rond een skelet van houten palen met lemen wanden en een strooien of rieten dak.”

“De komende dagen wordt het terrein rond het woonstalhuis afgegraven en onderzocht op sporen die moeten toelaten om het bijna tweeduizend jaar oude erf verder te reconstrueren”, vervolgt Lauwers.

Door de grote publieke belangstelling gaat projectontwikkelaar Matexi de site vervolgens openstellen voor het publiek. Op vrijdag 4 juli is het publiek tussen 16 en 18u welkom op de opensleuvendag om de werkzaamheden van nabij volgen en de vondsten ontdekken.

YV

Foto GvA

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners