Man treft zeldzame rups aan tijdens snoeien in zijn tuin

Marc Gorrens stootte tijdens snoeiwerken in zijn tuin in Oelegem (Ranst) vorige week op een opvallende, geel-zwarte rups. Geen supporter van Lierse SK, maar een elzenuil, blijkt nu uit onderzoek van Natuurpunt. En dat is een opvallende vondst, want deze zeldzame nachtvlinder werd nog niet eerder in het westen van de provincie Antwerpen gespot.

drombouts

De elzenuilrups zat in een beukenhaag, wat vreemder klinkt dan dat het is. “Rupsen van elzenuilen zitten vaak op zwarte els, vandaar de naam, maar net zo goed op berk, hazelaar of andere loofbomen”, vertelt Wim Veraghtert van Natuurpunt Studie.

“Vanuit geografisch oogpunt is het een opmerkelijke waarneming. Tot dusver waren er enkel vindplaatsen van de elzenuil bekend in Meer in de Noorderkempen of in het oosten van de provincie in Mol en Geel. Dat er nu een rups opduikt in Oelegem is verrassend, omdat de vindplaats vlakbij het Zevenbergenbos in Ranst ligt, dat met een nachtvlinderlijst van 720 soorten één van de best geinventariseerde gebieden is. De elzenuil ontbrak op dat lijstje met 720 nachtvlinders.”

KMA

Foto Marc Gorrens

Meer nieuws uit stad en rand

citta

Mobiliteit - Stad & rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio