Gas maakt komaf met houtworm

De houtworm of memel in de Sint-Jacobuskerk is aan zijn laatste dagen toe. Vanaf maandag wordt de houtworm vernietigd via een gecontroleerde begassing van het houtwerk. Voor de omgeving bestaat geen gevaar. Er komen wel preventieve maatregelen.

drombouts

De restauratie van de parochiekerk Sint-Jacobus de Meerdere is ongeveer halverwege. In het beschermde monument wordt volgende week de houtworm in het meubilair, de lambriseringen en het beeldhouwwerk aangepakt. Jos Van Bouwel (66) is lid van de Kerkraad en volgt daarom de werfvergaderingen op de voet.

"Er is vastgesteld dat er in de kerk houtworm aanwezig is. Toch gaat het hier vooral om een preventieve behandeling. Vroeger werd memel vaak behandeld door het aangetaste hout in te smeren met petroleum. Dat is voorbijgestreefd. Nu gaat een gespecialiseerde firma de houtworm te lijf met gecontroleerde begassing van het houtwerk", zegt Jos Van Bouwel.

Alexander Stock van SGS Sanitex Belgium legt uit dat zijn mensen maandag gebruik maken van sulfurylfluoride. Datzelfde product wordt gebruikt als insecticide in de tuinbouw en bij het ontsmetten van containers.

Jos Van Bouwel merkt op dat tot en met zondag de kerk gewoon gebruikt wordt. "Zondag vinden er nog klassieke concerten plaats in het kader van Pulptuur. Na die activiteit worden de stoelen ingepakt zodat maandag het echte werk kan beginnen."

Rond de kerk komt een omheining, zodat er een veiligheidsperimeter van tien meter rond het gebouw ontstaat. Daardoor kan verkeer tijdelijk niet via de Oude Kerkstraat van het Kerkplein naar de Dorpsstraat rijden", zegt de Kapelse schepen.

"De parking op het Kerkplein blijft beschikbaar." De werkzaamheden beginnen maandag 30 juni en duren tot en met vrijdag 4 juli.

SGS Sanitex: 0475 77 37 80, www.kapellen.be

EVDW

Foto W&FMeer nieuws uit stad en rand

DOEN! in Antwerpen

Mobiliteit - Stad & rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio