Bart Somers wil allochtonen zonder diploma bij de politie

Om de diversiteit bij de politie te vergroten, lanceert de Mechelse burgemeester Bart Somers een opmerkelijk voorstel. “Geef ook jongeren zonder diploma de kans om mee te doen aan de geschiktheidstests.” De politie is er niet voor te vinden. “Ik streef ernaar om van mijn korps een afspiegeling van de samenleving te maken, anders verliest het zijn legitimiteit”, zegt de Mechelse burgemeester.

ikerremans

“Vandaag moeten kandidaten een diploma secundair onderwijs hebben en moeten ze slagen in een toegangsexamen om de eigenlijke opleiding politie-inspecteur te beginnen. Nu is het drama van veel allochtone jongeren dat ze misschien perfect geschikt zouden zijn, maar dat ze geen diploma secundair onderwijs hebben. Daarom, laat ze de psychologische en fysieke test doen. Als ze door die tests geraken, kunnen wij hen motiveren om via de VDAB toch hun diploma secundair onderwijs te halen, zodat ze een politieopleiding kunnen volgen”, zegt Somers.

Peter De Waele van de federale politie wijst er op dat de politie nu al serieuze inspanningen levert om kandidaten voor te bereiden opdat iedereen gelijke kansen krijgt. “De voorwaarden om te mogen meedoen aan het examen, dat is een beslissing van de overheid. Als de bevoegde minister morgen beslist dat een diploma niet meer hoeft, moeten wij ons daar naar schikken.”

Volgens Marc Hellinckx van de Vaste Commissie van de Lokale Politie (VCLP) mag het niveau van de politie-inspecteur zeker niet naar beneden worden gehaald. “Integendeel”, klinkt het.

TG Foto Belga

Vastgoed

Jobs in de regio