Nieuwe bloedtest kan plotse hartdood beter voorspellen

Het Universitair Ziekenhuis Antwerpen, de UAntwerpen en spin-offbedrijf Multiplicom hebben een nieuwe bloedtest ontwikkeld die het risico op plotse hartdood beter voorspelt dan bestaande tests. De nieuwe PED MASTR-test is voor meer dan 90 procent accuraat, klinkt het.

mceulemans

Plotse hartdood is een fenomeen dat 1 op 1.000 personen treft. Het doet zich volgens de wetenschappers vooral voor bij jonge, ogenschijnlijk gezonde mensen.

Eenduidiger

De aan de basis liggende hartritmestoornissen die gelinkt worden aan deze sterfgevallen zijn moeilijk op te sporen, ook niet door cardiologen. "Er zijn redelijk veel methodes om risico's bij hartpatiënten te meten, maar die zijn niet allemaal even eenduidig", zegt Dirk Pollet, ceo van Multiplicom, het bedrijf dat de test commercialiseert. "Deze test is behoorlijk eenduidig en kijkt naar bepaalde wijzigingen in het DNA, waardoor we met meer dan 90 procent zeker weten dat er problemen op komst kunnen zijn."

Het voordeel van de nieuw ontwikkelde test is dat het artsen in staat stelt om alle 51 genen die door de UAntwerpen aan plots hartfalen worden gelinkt, tegelijk kunnen worden getest. Het resultaat is er ook al binnen enkele weken, in tegenstelling tot eerdere methodes waar dat al snel meerdere maanden tot een jaar kan duren.

Genetische kanshebbers screenen

De test kan volgens Pollet gebruikt worden om familieleden - die 50 procent kans op dezelfde genetische aanleg hebben - van patiënten te screenen. Hij ziet ook mogelijkheden voor grotere screenings, al moeten daarbij kosten en baten worden afgewogen. "De grote winst zit in het feit dat men veel meer testen kan doen zodat leed bespaard wordt", aldus Pollet nog.

De testkit is nu beschikbaar in Antwerpen. Vanaf september kunnen ook andere labo's de kit aankopen. De test kost zo'n 1.300 euro, al kan het RIZIV tussenbeide komen.

Belga, archieffoto