Tomorrowland mag deze zomer doorgaan

Tomorrowland mag deze zomer doorgaan

Tomorrowland mag deze zomer doorgaan

Print
Tomorrowland kan deze zomer doorgaan, zowel in het weekend van 18 tot 20 juli als dat van 25 tot 27 juli. Het hof van beroep in Antwerpen heeft de gevorderde maatregelen van de zeven buurtbewoners ongegrond verklaard. De klagers moeten nu opdraaien voor de gerechtskosten. Festivalorganisator ID&T reageert uitermate tevreden na de uitspraak.

Voor de tiende verjaardag van Tomorrowland plant ID&T dit jaar twee festivalweekends in juli met in totaal 360.000 bezoekers. De zeven buren vrezen nog meer geluidshinder en overlast en dagvaardden festivalorganisator ID&T, de provincie Antwerpen en de gemeenten Boom en Rumst in kort geding.

Ze eisten in hoofdorde een verbod op het festival en vroegen ondergeschikt een aantal maatregelen om de geluidshinder te beperken. De rechter in eerste aanleg verklaarde hun vordering in mei ongegrond bij een gebrek aan hoogdringendheid: de buren wisten al sinds 3 december dat er een dubbel festivalweekend gepland werd, maar brachten pas twee maanden later een dagvaarding uit.

Geluidshinder

Het hof oordeelde dat de buren niet nodeloos getalmd hadden, maar ze konden wel niet aantonen dat de geluidshinder van die mate zal zijn om hun eisen aanvaardbaar te maken. Zelfs de door hen voorgestelde maatregelen om de geluidshinder te beperken, komen immers de facto neer op een verbod van het festival.

Uit niets blijkt bovendien dat ID&T niet al het mogelijke zal doen om de geluidshinder voor de omwonenden zo aanvaardbaar mogelijk te houden. De organisatoren verklaarden zich tijdens de behandeling van de zaak bereid om de geluidstechnieken toe te lichten en benadrukten volgens het hof terecht dat Tomorrowland al diverse internationale awards kreeg als best georganiseerde muziekfestival.

Vergunning

Het hof vond het voorts niet bewezen dat de provincie Antwerpen en de gemeenten Boom en Rumst op onwettelijke wijze gehandeld zouden hebben bij het verlenen van de vergunningen, zoals door de buren gesuggereerd werd. Het feit dat ze financieel voordeel of belang hebben in het plaatsvinden van het dancefestival, betekent volgens het hof nog niet dat ze niet meer onpartijdig of onafhankelijk over het toestaan van de vergunningen konden oordelen.

De gevorderde maatregelen van de zeven buurtbewoners werden bijgevolg ongegrond verklaard. Ze werden bovendien veroordeeld tot de betaling van de kosten in beide aanleggen voor ID&T, de provincie en de gemeenten, wat op 10.560 euro neerkomt.

"Superopgelucht"

Festivalorganisator ID&T reageert uitermate tevreden na de uitspraak van het hof van beroep. De zes maanden durende onzekerheid of Tomorrowland wel kon doorgaan, woog op de organisatoren en de medewerkers, wat de opluchting woensdag des te groter maakte.

"We zijn superopgelucht", aldus woordvoerdster Debby Wilmsen. "Het hof is het met ons eens dat we met alle vergunningen wettelijk in orde zijn en we zijn blij dat we nu verder kunnen werken aan de verjaardagseditie van Tomorrowland. De opbouw van het festival is maandag gestart en vrijdag stellen we ons thema 'Key to happiness' voor. We blijven ook inzetten op onze buurtwerking, wat een belangrijke prioriteit is. Ook de zeven klagers willen we daar blijven in betrekken."

Foto Belga

.

Nu in het nieuws