Liefde is het mooist op je 70ste

Niets kan op tegen de fladderende vlinders in je buik, beter bekend als de prille verliefdheid? Niet als je Amerikaanse onderzoekers mag geloven. De Harvard-universiteit onderzocht sinds 1938 al op welke leeftijd liefde nu echt het mooist is, en het resultaat is verbluffend.

mgeysmans

Tijdens het 'Grant-onderzoek' werden 268 mannen en vrouwen gevolgd. Elke twee jaar moesten de proefpersonen een enquête afleggen om te bepalen wanneer ze nu echt het gelukkigste zijn in hun leven. En wat blijkt: tot hun zeventigste valt heel dat liefdesgedoe nogal tegen. Maar dan komt het moment dat liefde écht mooi wordt. Vanaf hun 70ste keken de proefpersonen plots anders aan tegen liefde en hun partner. Ook het liefdesgeluk zou danig toenemen.

Volgens experts is dat niet zo onlogisch. Oudere koppels kennen elkaar beter en weten waar de ander echt niet tegen kan, ze hebben leren leven met die punten en door die aanvaarding is er ook rust gekomen in een relatie. Bovendien zijn de grote stressmomenten in het leven achter de rug, waardoor ze meer tijd voor elkaar hebben.

MiGe