Iedereen Belg in Antwerpen

Oef, deel 2. Groots voetbal hebben de Rode Duivels zondagnamiddag niet laten zien. Maar dat kon de pret niet drukken in Antwerpen. Van het noorden tot het zuiden gingen alle remmen los. Voor, tijdens en na de late winning goal van Origi.

drombouts

Strak stonden ze zondamiddag. Vrij vroeg al. Alle supporters van de Rode Duivels. De diehardfans en de gelegenheidsupporters. Twee meisjes, met een onmiskenbare Nederlandse tondval, en de driekleur op hun wangen. Portugezen op het Sint-Jansplein, die in afwachting van de wedstrijd van hun eigen team om middernacht voluit voor de Belgen gingen. Een Rus met de duim omhoog. Voor wie? Niemand die het wat kon schelen.

En op de Turnhoutsebaan in Borgerhout vierden Marokkaanse Belgen na afloop van de wedstrijd de overwinning van de Rode Duivels, zoals alleen zij dat kunnen. Auto's in karavaan, luid toeterend. Met of zonder hoofddoekje. Het maakte niet uit. Iedereen blij. Het WK geeft Antwerpen plots een heel andere smoel. Het lijkt wel Brazilië.

Alles rustig

Na het laatste fluitsignaal barstte het feest echt goed los. Tapkranen stonden niet stil en wie toch naar huis ging, deed dat met veel lawaai. Niet alleen op de Turnhoutsebaan, maar ook op de Leien reden autokaravaans af en en aan. Vlaggen wapperden uit ramen en daken. Eigenlijk was het beeld overal in Antwerpen hetzelfde. Op de Grote Markt, waar voor het eerst dit WK een reuzenscherm stond, was het over de koppen lopen. Al dan niet met pruik. Hetzelfde op de Dageraadplaats in Zurenborg en bij de Waagnatie op de kaaien.

Na de wedstrijd gingen sommige fans heel ver om hun vreugde te uiten. Op Park Spoor Noord probeerde iemand in een wel heel jong boompje te klimmen. Op het Eilandje stond iemand te twijfelen of hij een duik zou wagen in de dokken. Hij droop af in zijn onderbroek.

Tot echt grote incidenten kwam het niet. Al had de politie wel de handen vol. Een aanrijding op de Leien tussen een Belg en een Nederlander en supporters die al te fanatiek hun geluk wilden delen op het midden van de rijbaan.

PVDP

Foto FRBE: Autokaravanen en oorverdovend getoeter op de Turnhoutsebaan.

Nu in het nieuws