Volkstuinencomplex Brukel is geopend

Print

Volkstuinencomplex Brukel is geopend

Geel - Sinds begin 2014 noemt de vereniging Volkstuinen Lobelia zich Tuin Hier Geel. Lobelia is al actief sinds 1932 in Geel. De Geelse Volkstuinen startte in 1941. Tijdens Wereld Oorlog II werd enkel nog de Volkstuinen toegelaten.
Daarom gingen alle leden over naar Volkstuinen. Zij onderhielden bijvoorbeeld het Geelse Marktplein toen daar nog groen op te vinden was.

Tuin Hier Geel viert feest want na veel gezucht en gevloek zijn ze er eindelijk in geslaagd om in Geel 31 volkstuintjes aan te kunnen bieden. Ook het stadsbestuur is uitermate tevreden dat dit onderdeel van het bestuursakkoord kon uitgewerkt worden. Ondanks het uitblijven van subsidies en het wegvallen van de locatie op de Thomas More is er ruimte gevonden achter het veiligheidshuis aan de Stelenseweg voor 31 volkstuintjes.

De tijd dat volkstuintjes gebruikt werden door gepensioneerde mannen om de tijd te doden is voorbij. Het gaat om gepensioneerden met een nieuwe hobby en ook jongeren die samen met hun kinderen biologisch willen tuinieren. In het fel verstedelijkte Geel staan steeds meer flatgebouwen. Die bewoners hunkeren naar een eigen tuintje.

Nelly Mateve, voorzitster van Tuin Hier Geel, laat de tuinders voor 90 procent zelf beslissen hoe ze hun tuintje inrichten. Het is van hun. Als ze ten minste netjes de pacht van 35 euro per jaar betalen.

De pachters hebben zelf hard mee gewerkt. Eerst werd er een omheining geplaatst met draad omdat konijnen meteen een gratis GB voor hun groenten hadden gevonden. Met man en macht en de laatste spaarcenten plaatsten ze ook een leslokaal. Twee waterputten werden aangelegd en de pachters richtten allemaal zelf hun tuinhuis op. Tuin Hier Geel wil nog een haag planten tegen de koude noordenwind en ook een bloemenweide aanleggen.

De pachters zijn super content. Jos Vannuffelen, de oudste onder hen geeft hen allemaal tips. Als voormalig landbouwer woont hij nu op een appartement.
Het volkstuintje is voor mij een geschenk uit de hemel. De jongste, Leen Huybrechts zou er willen wonen. Zo fijn vindt ze het daar.
Ook VZW Al-arm heeft er voorlopig een tuintje. De Geelse Bib hoopt van de tuinders heel wat zaden te krijgen. Die kunnen dan weer verder gegeven worden in hun zadenbank. Het uitlenen van zaden is ook een groot succes.

FOTO VERBOVEN LEYSEN Marc Leysen
Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio