Origi redt de meubelen: 1-0

Origi redt de meubelen: 1-0

Origi redt de meubelen: 1-0

Print
De Rode Duivels hebben na een ultieme versnelling in de laatste minuten met 1-0 gewonnen van Rusland. Divock Origi was de grote held met een doelpunt drie minuten voor tijd. De Belgen kwalificeren zich zo voor de tweede ronde. Als Algerije en Zuid-Korea om 21u gelijkspelen, is België ook meteen groepswinnaar.

Bondscoach Marc Wilmots verraste met zijn basisopstelling. Het slippertje van Jan Vertonghen tegen Algerije kostte hem meteen zijn basisplaats, Thomas Vermaelen kwam de verdediger van Tottenham aflossen. 'Gouden wissels' Marouane Fellaini en Dries Mertens werden voor hun doelpunten tegen de Noord-Afrikanen beloond met een basisplaats door Wilmots.

Vooral de basisplaats van Mertens bleek een goede zet, want de Leuvenaar ging gewoon door op zijn elan en was in de beginfase de meest aanwezige Belg met enkele snedige acties. Zowat alle Belgische prikjes gingen over zijn kant, en de voormalige zaalvoetballer kon zelfs twee keer op doel trappen. Maar evenveel keer zeilde de bal net naast. Inmiddels zorgde Romelu Lukaku in de punt voor een copypaste van de wedstrijd tegen Algerije. Hij lag stevig aan de ketting tegen de Russische beren en kon pas een eerste keer de bal raken in de zestien na welgeteld 37 minuten.

Dan maar kijken naar Vermaelen, die na een sprint langs de lijn naar zijn dij tastte. Nadat hij in de opwarming al neerging, moest de linksback zichtbaar aangedaan deze keer wel plaatsruimen uit de elf. Zo kwam het dat Jan Vertonghen nauwelijks een halfuur nadat hij uit de ploeg gelaten werd, alweer tussen de lijnen stond.

Belgen ontlopen penalty

Rusland leunde achterover en rekende op de counter, wat op het kwartier bijna loonde. Thibaut Courtois ging echter uitstekend plat op de verre trap van Fayzulin en deed datzelfde kunstje nog eens over toen Kanunnikov aan het kanon stond. Die Kanunnikov had België nog veel meer pijn kunnen doen, maar de Rode Duivels mochten niet klagen toen scheidsrechter Brych geen penalty floot nadat Alderweireld in de zestien meer Rus dan bal meehad.

Op slag van rust kropen de Belgen écht door het oog van de naald. En alweer lag Kanunnikov aan de basis met een knappe voorzet vanop links, waardoor spits Kokorin tussen Kompany en Vertonghen kan koppen. De Rus knikt de bal vanop enkele meters echter nipt naast.

Na een eerste helft die wel te genieten was ging het in de tweede helft van kwaad naar erger. Met de wedstrijd, maar ook met de Rode Duivels. Veel gevoetbald werd er niet meer, lange ballen gestuurd daarentegen des te meer. Na goed vijfenvijftig minuten haalde Wilmots Lukaku van zijn eiland, wat hem op de banbliksems van de Chelsea-spits kwam te staan. Lukaku gooide zich na een welgemeend wegwerpgebaar en de nodige omhaal neer op zijn zitje in de dug-out.

Onwaarschijnlijke Duivelse slotfase

Het spelpeil was schabouwelijk, pass na pass ging aan beide zijden de mist in en de toeschouwers begonnen te fluiten. Bij iedere keer dat een Duivel terugkapte of achteruit speelde, klonk het schrille gefluit door het stadion. De Russen leken de koele sfeer in het legendarische Maracanã helemaal niet erg te vinden en kwamen sporadisch eens piepen met een schot op afstand.

Het was wachten tot de ultieme slotfase op aandringen van de Belgen. En weer waren het de invallers die het deden voor bondscoach Marc Wilmots: eerst schilderde de goed ingevallen Kevin Mirallas een vrije trap tegen de paal. De vlam sloeg in de pan en dat inspireerde Eden Hazard tot een onwaarschijnlijke Duivelse slotfase. Le petit belge sloeg eensklaps aan het toveren en pakte uit met enkele prachtige dribbels in de vijandelijke zestien. Na een mooie Zidane-beweging zag hij zijn schot eerst nog afwijken op een verdediger.

Plots was de Chelsea-aanvaller helemaal ontketend en twee minuten later stond hij daar opnieuw. Met een schitterende beweging voorbij zijn man, daarna kon hij kiezen welke Duivel hij uitkoos in de zestien. Het werd Divock Origi. De nauwelijks 19-jarige aanvaller joeg de bal hoog tegen de touwen, het sein voor een Belgische vreugde-explosie. In blessuretijd liep diezelfde Hazard op kousenvoeten het hele veld over, maar Kevin Mirallas liet dé kans op de 2-0 liggen door te zwak op doelman Akinfeev te besluiten. Mag het nog verbazen dat Hazard na de wedstrijd tot Man van de Match gekozen werd?

Door deze zege zitten de Rode Duivels zeker in de tweede ronde. Als Algerije en Zuid-Korea om 21u gelijkspelen, is België automatisch groepswinnaar. Donderdag spelen de Rode Duivels hun laatste groepswedstrijd tegen de Zuid-Koreanen.

Herbeleef de wedstrijd hier.

Wim Conings
Foto Photo News