Opvolger Mano Mundo lokt 6.000 festivalgangers

Ubuntu, de gedoodverfde opvolger van Mano Mundo in het Boomse centrum was een feestje dat de aanwezigen fel smaakten, maar de massa ontbrak. Het 'nieuwe' festival heeft nog heel wat groeipotentieel. Een tweede editie komt er aan.

boey jan

De verhoopten 10.000 bezoekers werden niet gehaald, het werden er een 6000-tal, met gemiddeld een 2000-tal mensen op het terrein. Wie er bij was heeft zich stevig geamuseerd. Vaststelling is dat de (groot)ouders en (klein)kinderen de Ubuntu-lokroep duidelijk hebben gehoord, maar de groep die vroeger het verschil op Mano Mundo uitmaakten, de jongeren via verenigingen tussen de 12 en de 18 jaar, moeten het festival herontdekken.

Het plaatsen van de wereldmarkt op de Markt van Boom was gezien de belangstelling geen goede zaak. "We gaan dat herbekijken. Misschien is de oplossing er een muziekpodium te zetten", zegt organisator Kyo Defraeye. Hij geeft toe iets meer volk te hebben verwacht. "We waren op meer voorbereid en die investeringen zijn navenant. Toch ben ik tevreden en kan ik al zeggen dat de tweede editie van Ubuntu er zeker komt", zegt hij.

Ondertussen mogen we zeker niet vergeten dat de duizenden die wel een bezoek brachten zich onder een zomers zonnetje hebben geamuseerd. De programmatie van de muziek zat goed en de optredens van oa. Slons Dievanongs en de Rupelsoldaten van eigen bodem kregen de toeschouwers snel op de hand. De zeskoppige Zuid-Amerikaanse feestende muzikanten van Che Sudaka zetten op het hoofdpodium een glansprestatie neer. De workshops en de NGO-corners deden hun ding en er was heel wat jong-jeugdige interesse.

We missen gras

De zussen Janne Luyckx (16) en Loes (18) uit Mechelen zijn zeer te spreken over Ubuntu. "Blij dat Mano Mundo niet helemaal dood is. We hebben dat drie jaar gedaan en nu zijn we hier. Het gras missen we het meest. De sfeer en leuke mensen is dik in orde. Spijtig dat de wereldmarkt zo ver weg staat, misschien dat ze dat volgend jaar beter allemaal bij elkaar zetten. Nu we toch ons gedacht mogen zeggen: de organisatoren moeten voor polsbandjes zorgen. Veel jongeren kijken daar naar uit, verzamelen die en koppelen aan elk polsbandje zoveel verhalen". Eindconclusie: Ubuntu is een gezonde boreling. Hoe hard het groeit, zal de toekomst uitwijzen.

Jan BOEY

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio