"Mijn beste tijd was in den bak"

In WZC De Kroon in Sint- Gillis-Waas werden vrijdag zes honderdjarige bewoners samen in de bloemen gezet. Vijf vrouwen en één man vierden of vieren dit jaar hun eeuwfeest. OCMW-voorzitter Eric De Keyzer heeft geen enkele verklaring voor die uitzonderlijke toestand.

drombouts

De gelukkige honderdjarigen werden allemaal in 1914 geboren. Het gaat om Maria Beck (13 maart), Romanie De Munck (28 februari), August Blommaert (17 maart), Anna Van De Vyvere (6 april), Emelia Van Assche ( 11 augustus) en Christine Vertenten (5 mei).

“Er is echt geen verklaring voor waarvoor deze zes mensen samen in ons rusthuis verblijven”, zegt Eric De Keyzer. “Dit kan alleen maar toeval zijn. Feit is wel dat na dertig vrouwen die ooit honderd jaar werden in Groot-Sint-Gillis-Waas August Blommaert de eerste man is die de gezegende leeftijd bereikt.”

Blommaert is alvast de kwiekste van het gezelschap. “Ik ben altijd braaf geweest en dronk graag mijn biertjes, trappisten”, glundert de eeuweling. “Ik dronk soms wel tot veertien trappisten. Soms vonden we onze auto zelfs niet meer en moest de politie ons er naartoe begeleiden. Dat zou nu allemaal niet meer kunnen. Kaarten doe ik nog altijd. Vroeger deed ik dat alle dagen, waarvan drie in Holland. Nu ga ik in de sporthal kaarten.”

Smokkelen

August Blommaert moet niet lang nadenken wanneer hem naar zijn beroepsbezigheden wordt gevraagd. “Ik heb van alles gedaan en dat zal ik eens gauw vertellen. Ik was eerst tien jaar kapper. Nadien deed ik zes jaar niets anders dan smokkelen. Daardoor ben ik nog twee weken in de cel in Hulst beland. Die veertien dagen in den bak waren nog de schoonste dagen van mijn leven. Vervolgens ging ik vlassen, iets wat in 1952 ook al om zeep was. Nadien was ik nog kolenhandelaar en tenslotte transporteur”, blikt de bejaarde terug op zijn beroepsleven.

Tussendoor hield August zich ook bezig met het stoken van jenever. Bij die bekentenis geeft hij knipogend toe dat de kommiezen - de douaniers - wel eens wat toegestopt werd om een oogje dicht te knijpen. De man geniet nu van die herinneringen en zijn oude dag in het woon- en zorgcentrum. Dat is nog maar sinds enkele weken. “August heeft altijd in Sint-Gillis-Waas gewoond, maar een paar dagen voor zijn honderdste verjaardag trok hij bij zijn dochter in”, weet De Keyzer.

Na een operatie aan de rug kon dat niet meer en daarom is August toen in het OCMW-rusthuis ingetrokken. De Kroon is dus het eerste WZC waar de bejaarde verblijft.

Yves Vrebos

Foto GvA: De 100-jarigen op een rij: Maria Beck, Romanie De Munck, August Blommaert, Anna Van De Vyvere, Emelia Van Assche en Christine Vertenten.

Mobiliteit en haven

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio

MEER OVER Sint-Gillis-Waas