Stoffencircus Groenplaats zet kwaad bloed

Stoffencircus Groenplaats zet kwaad bloed

Stoffencircus Groenplaats zet kwaad bloed

Print
Antwerpen - Het Stoffencircus dat vandaag / zondag plaatsvindt op de Groenplaats valt niet bij iedereen in goede aarde. Een Gentse stoffenhandelaar vecht de vergunning aan die de stad uitreikte.

“De organisator van het Stoffencircus verpakt zijn initiatief als een eenmalig evenement, maar in de praktijk is het een markt die geregeld plaatsvindt”, meent Xavier Desmet van stoffenhandel Soie Unique uit Gent. “Deze keer is dat in Antwerpen, maar de volgende keer is het een aangrenzende gemeente."

"Dit is een nieuwe afroompraktijk die sinds een tijd de kop opsteekt en die voor ons rampzalig is. Wij verliezen 70 tot 80 procent van onze klanten omdat de stoffen op deze beurzen zwaar onder de prijs worden verkocht.”

Achterpoortje

Ondertussen heeft het Stoffencircus zijn vergunning van de stad Antwerpen al lang gekregen. Maar Xavier Desmet en enkele andere handelaars tekenden naar eigen zeggen al veel eerder bezwaar aan tegen de vergunning. “Het gaat erom dat de organisator een achterdeurtje van de wet gebruiken om de markt te manipuleren”, vindt Xavier Desmet. “Wij hebben niets tegen een stoffenbeurs, maar vinden wel dat er met de juiste papieren moet worden gewerkt. En een vergunning voor een evenement is iets helemaal anders dan een vergunning voor een markt.”

Het Stoffencircus van zondag op de Groenplaats gaat in elk geval gewoon door. “De organisator heeft ons verzekerd dat het om een eenmalig evenement gaat”, zegt woordvoerder Dirk Delechambre van de stad Antwerpen.

Organisator Erik Wouters van het Stoffencircus vindt de argumenten van de stoffenhandelaars niet opgaan. “Ik begrijp dat zij zich zorgen maken om hun verkoopcijfers”, reageert hij. “Maar wat ze zeggen is niet juist: wij zijn heel duidelijk een eenmalig evenement. En met de mensen van die andere evenementen heb ik niets te maken."

Dennis Van Damme

Foto SVDE

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio