Kaart beschermt tegen haaienaanval

Kaart beschermt tegen haaienaanval

Kaart beschermt tegen haaienaanval

Print
Yves Eeckhout is een brandweerman uit Namen, maar hij is gehuwd met een vrouw uit Aartselaar. De Namenaar dokterde een systeem uit om de stranden te beschermen tegen haaienaanvallen. Eeckhout wil nu ook Vlaanderen van zijn uitvinding op de hoogte brengen.

De Namense brandweerman is er lang mee bezig geweest, maar het geduld wierp uiteindelijk zijn vruchten af. Eeckhout ontwikkelde een elektronische kaart die bepaalde zones op het strand beschermt tegen haaien. Het systeem moet nu enkel nog op punt gezet worden.

"Een bedrijf, gespecialiseerd in onderzeese werken, plaatst een kabel op de bodem van de zee", legt Yves Eeckhout uit. "Elektrodes worden op een regelmatige tussenruimte aan de kabel vastgehecht. In deze elektrodes zit een kaart, die magnetische golven uitzendt. Meerdere proeven zijn uitgevoerd op alle soorten haaien, dus ook op de grote witte haai. De testen hebben bevestigd dat de aanleg van zo'n elektromagnetisch veld de haaien verhindert om dichterbij te komen. Het systeem is zo ontworpen dat bij een eventueel defect een herstelling zo vlug mogelijk en zonder veel problemen kan worden uitgevoerd."

Het ontworpen systeem is vooral gericht op landen die omringd worden door een zee of oceaan. "Maar ik wil er wel op wijzen dat er haaien aanwezig zijn in alle zeeën van de wereld", beklemtoont de ontwerper. "Dit systeem zal aan miljoenen vakantiegangers meer vertrouwen geven om zich in zee te wagen. Ook de uitbaters van hotels zullen hier baat bij vinden", besluit hij.

PAUL VAN ROY

Foto GvA

.

Nu in het nieuws