Nigeria schakelt WK-debutant Bosnië-Herzegovina uit

Nigeria schakelt WK-debutant Bosnië-Herzegovina uit

Nigeria schakelt WK-debutant Bosnië-Herzegovina uit

Print
Nigeria heeft in Cuiaba onder impuls van een fantastische Emmanuel Emenike met 1-0 gewonnen van Bosnië. Het enige doelpunt van de wedstrijd van Peter Odemwingie viel na een half uur en was omgeven door tumult, een geldig doelpunt van Edin Dzeko werd onterecht afgekeurd voor buitenspel.

Met nog een wedstrijd tegen Argentinië voor de boeg, moesten de Nigerianen alle punten pakken als ze nog een kans wilden maken op de volgende ronde. Bosnië ontmoet op de derde speeldag Iran en kon vrede nemen met een gelijkspel. Dat bleek ook uit het spelbeeld: de Nigerianen liepen in de aanvangsfase zich te pletter, de Bosniërs lieten begaan, wachtten af en verdedigden massaal.

Na 20 minuten staken de Bosniërs dan toch een eerste keer de neus aan het venster, en het was meteen raak: Edin Dzeko rondde een fraaie aanval af. Jammer voor de ex-Joegoslaven dat de Nieuw-Zeelandse lijnrechter zijn bril had thuisgelaten, want de vlaggenman liet het doelpunt onterecht afkeuren voor buitenspel. Tien minuten later werd het zelfs erger voor Bosnië, want Peter Odemwingie (ex-La Louvière) tikte een voorzet van Emenike binnen. De scheidsrechter keurde het doelpunt goed, tot consternatie van de Bosniërs, want de lijnrechter vlagde tijdens de actie van Emenike voor een fout op Spahic.

Ook na rust konden de Bosniërs amper een vuist maken, Edin Dzeko verkwanselde de weinige kansen. Ook de ingevallen Ibisevic slaagde er niet in gevaarlijk te zijn. Aan de overzijde kreeg Nigeria steeds meer ruimte om te counteren maar een tweede doelpunt viel er niet meer. Edin Dzeko kwam er in de derde minuut van de toegevoegde tijd nog erg dichtbij, maar de Bosniër zag zijn schot op de paal uiteenspatten.

Nigeria speelt woensdag in Porto Alegre tegen Argentinië. Op hetzelfde moment staan de uitgeschakelde Bosniërs in Salvador tegenover Iran. Dat moet hopen op verlies van Nigeria en zelf winnen om nog een kans te maken om door te stoten.

Opmerkelijk: De Bosniërs mogen zich bekocht voelen na deze wedstrijd: Edin Dzeko scoorde na 20 minuten wel degelijk een geldig doelpunt na een fraaie aanval, maar de lijnrechter vlagde compleet onbegrijpelijk en foutief voor buitenspel. Tien minuten later mochten de Nigerianen wél vieren, terwijl de andere lijnrechter ditmaal vond dat er een fout werd begaan op Spahic.

Herbeleef de wedstrijd hier van minuut tot minuut.

Door Jef Van Hoofstat

Foto AFP