"Maar" 25 arrestaties bij viering zonnewende rond Stonehenge (album)

Print
De Britse politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag 25 mensen gearresteerd in Stonehenge. Daar waren naar goede gewoonte weer ongeveer 36.000 mensen samengestroomd om op de prehistorische site de zonnewende en de langste dag van het jaar te vieren.

Het aantal arrestaties is erg weinig in vergelijking met de jaren 80 en 90, toen het vaak tot gevechten in regel kwam tussen agenten en hippies. De meeste arrestaties hadden te maken met druggebruik.

Onder de 36.000 op de site in Zuid-Engeland waren, behalve veel toeristen en schoolgaande jeugd, ook "neo-druïden" en zonneaanbidders. Een van de druïdes, een man die zijn naam officieel heeft laten veranderen in Koning Arthur, is al sinds mensenheugenis aanwezig. Tussen 1985 en 2000 werd de man telkenmale opgepakt.

De sfeer zat er deze keer, zoals dat heet, goed in. Dat is ooit anders geweest. In 1985 waren de gevechten met de ordehandhavers zo intens dat 400 arrestaties werden verricht en tientallen mensen in het ziekenhuis belandden. Over de oorzaak van de 'Battle of the Beanfield' is men het dertig jaar later nog steeds oneens: de anarchisten beschuldigden de politie en andersom.

Bekijk ook de reportage van VTM:

Belga

MEEST RECENT