AB neemt afscheid van Thé Lau en The Scene (album)

Print

AB neemt afscheid van Thé Lau en The Scene (album)

Soms is een concert zoveel meer dan een concert. Het trekt en sleurt aan je, hakt er bij momenten hard in, maar toch had je het niet willen missen.

Zaterdagavond vond het allerlaatste optreden van The Scene plaats. Frontman Thé Lau is terminaal, heeft niet meer lang te leven. "De dood maakt jacht op mij", zingt hij op zijn nieuwe, indringende plaat 'Platina Blues'. Het was ook het openingsnummer in de uitverkochte Ancienne Belgique.

Geen toeval dat Thé Lau Brussel uitkoos voor zijn afscheid van de bühne: The Scene is altijd populairder geweest in België dan in eigen Nederland. De grote hits van de band worden hier woord voor woord meegezongen. Ook zaterdag: 'Geloof', 'Samen', 'Blauw', 'Maan'… Stuk voor stuk verenigden ze de band en het publiek. Zoals ze de voorbije jaren zo vaak deden. Want ook al scoorde The Scene in de jaren negentig de ene StuBru-hit na de andere, de kracht en de populariteit van de groep lagen toch in haar optredens. "In de studio zijn we een band", schreef Thé Lau in het cd-boekje van de liveplaat 'The Scene' uit 1994. "Live zijn we The Scene."

'En de klok zegt tik, tik, tikt al mijn uren weg': met elk nummer kwam ook het onvermijdelijke einde van The Scene dichterbij. Gasten als Stef Kamil Carlens, de Portugese fadozangeres Maria de Fatima en Arno probeerden de klok te vertragen, maar toen Lau na iets meer dan anderhalf uur 'Iedereen Is Van De Wereld' inzette, wist het publiek dat het tijd was om definitief afscheid te nemen. Zelden de Ancienne Belgique zo massaal weten meezingen, in een gemeenschappelijke viering van het leven en werk van Thé Lau, een viering van het leven tout court.

Eén bisnummer nog: 'Rigoreus'. Het nummer uit 1990 met een tekst die profetisch lijkt: 'En de klok zegt tik, tik, tikt al mijn uren weg, voor wie wacht komt alles steeds te laat.' Leef in het hier en nu, want morgen kan het gedaan zijn. Vochtige ogen in het publiek.

En weg was hij. De dood maakt jacht op hem. Moge hij zijn jager nog lang te snel af zijn.

Tom De Smet

Nu in het nieuws