Johan Bruyneel trekt naar TAS om schorsing aan te vechten

Johan Bruyneel trekt naar het Internationaal Sporttribunaal TAS in het Zwitserse Lausanne om zijn tienjarige schorsing aan te vechten die hem eerder door het Amerikaanse arbitragehof AAA (American Arbitration Association) werd opgelegd. Dat meldde Cyclingnews.

drombouts

Door de schorsing mag Bruyneel de volgende acht jaar (tot juni 2022) geen functie uitoefenen in de sportwereld. De tienjarige schorsing, die met terugwerkende kracht geldt vanaf 11 juni 2012, was een uitloper van het grootschalige onderzoek van het Amerikaanse antidopingagentschap USADA tegen ex-renner Lance Armstrong, van wie Bruyneel jarenlang de ploegleider was. Naast Bruyneel kregen ook toenmalig ploegdokter Pedro Celaya en teamtrainer Jose 'Pepe' Marti lange schorsingen van acht jaar opgelegd. Het duo staat, met terugwerkende kracht, aan de kant tot 11 juni 2020.

Het Wereldantidopingagentschap WADA maakte begin deze week al bekend naar het TAS te stappen om tegen die schorsingen in beroep te gaan. De organisatie wil naar eigen zeggen dat het trio een strengere straf krijgt "om zo op de best mogelijke manier de atleten te beschermen en een zuivere wielersport te verzekeren". De Internationale Wielerunie UCI en het USADA lieten al weten het WADA te steunen in het beroep bij het TAS.

Foto AFP

MEER OVER Johan Bruyneel

Meer sportnieuws