1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Fortloop klaar voor nieuw leven

Er meandert opnieuw een open Fortloop door Mortsel. En dat ter hoogte van de nieuwe sportterreinen aan het Sportlandschap waar vrijdag de waterloop zo’n beetje officiëel werd ingehuldigd.

Slaets Seppe

“Naast de Koude Beek is de Fortloop de enige waterloop die onze stad nog rijk is”, aldus Mortsel schepen voor Openbaar Groen, Steve D’Hulster (sp.a). “Met de aanleg van de voetbalvelden hier hebben we de Fortloop, die voorheen zat ingebuisd, weer opengelegd tot een natuurlijk meanderend stroompje.” Op die manier moeten de fauna en flora er weer helemaal tot ontwikkeling komen. “Gelijkaardige ingrepen gebeurden eerder al aan de Fortloop en de Koude Beek in Borsbeek”, weet Philippe De Backer, directeur van de vzw Kempens Landschap dat het project mee uitwerkte. “Dat had een spectaculair herstel tot gevolg van de natuur-en landschapswaarde.”

Nog een surplus van de uitgevoerde werkzaamheden aan de Fortloop is dat een en ander de kans op overstromingen in de omgeving moet indijken. “Er ontstaat hier meer ruimte voor buffering van water bij hevige neerslag”, aldus gedeputeerde voor Integraal Waterbeleid Rik Röttger (sp.a). “Zo trachten we overlast in de woongebieden in de buurt te vermijden.” Per 1 juli staat het provinciebestuur in voor het onderhoud en het beheer van de gehele Fortloop. “We willen zo tot een geïntegreerde visie komen op gebied van waterbeheer, landschap-en natuurontwikkeling voor de gehele vallei van de Koude Beek. Zowel in Mortsel, Borsbeek, Hove, Boechout en Antwerpen.”

Seppe SLAETS

Foto's FRBE

Vastgoed

Jobs in de regio